latinica  ћирилица
10/12/2019 |  17:22 ⇒ 17:24 | Аутор: СРНА

Прњаворчанка у 41. години родила седмо дијете

Четрдесетогодишња Слађана Миланковић из Палачковаца родила је у породилишту Дома здравља у Прњавору седмо дијете, дјечака по имену Бране.
Прњавор: Слађана Миланковић родила седмо дијете - Фото: СРНА
Прњавор: Слађана Миланковић родила седмо дијетеФото: СРНА

Ова породица већ има три кћерке и три сина, од којих најстарије има 20 година.

Миланковићева каже да је порођај протекао без потешкоћа, као и да је беба тешка 3,2 килограма и дугачка 55 центиметара.

Љекар Љубиша Цвијановић истиче да Слађана спада у групу старијих родиља, али и да треба послужити као примјер млађим женама.

- У трудноћи су обављени сви пренатални скрининзи да се роди здраво, нормално дијете. Ризик увијек постоји, али ништа више него код других порођаја - наводи Цвијановић.

Он каже да, иако су у протекла три дана рођене три бебе, ово породилиште биљежи пад обављених порођаја током ове године.

- Разлога за то има више. Трудницама је омогућено да бирају гдје ће се порађати, присутне су и економске миграције на које не можемо утицати. С друге стране, ми се трудимо да сви порођаји код нас протекну безбједно и за породиљу и за бебу - истиче Цвијановић.

Миланковићеву су у породилишту данас посјетили начелник општине Прњавор Дарко Томаш и предсједник Скупштине општине Жељко Симић и уручили јој поклон за бебу.

Томаш каже да је ово један од начина да се да подршка овој, али и свим другим породицама које се одлуче на бројније потомство.

- Данашња лијепа слика у породилишту говори да смо на правом путу у борби да се задржи ово породилиште - наводи Томаш.

Општина Прњавор већ годинама новчано са око 500 КМ стимулише све брачне парове који добију треће и свако наредно дијете. За ове породице у уторак, 17. децембра, биће уприличен пријем и уручена предвиђена новчана средства.