latinica  ћирилица
10/12/2019 |  17:38 ⇒ 19:53 | Аутор: СРНА

У БиХ се враћа најмистериознија личност Исламске државе

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић изјавио је да се у групи џихадиста који би требало да буду враћени у БиХ налази и тренутно најмистериознија личност Исламске државе Емир Маркота, који важи за једног од команданата Исламске државе.
Џихадисти - Фото: Beta/AP
ЏихадистиФото: Beta/AP

- Ко је Емир Маркота? Ово питање тренутно постављају водеће западне обавјештајне службе, а одговара нема ни у Сирији, али ни у БиХ. Маркота важи за једног од команданата Исламске државе, али и организатора бројних терористичких акција у БиХ и Европи - рекао је Галијашевић за портал Вести.

Он је додао да је једино извјесно да је ријеч о терористи који је користио више имена, а тренутно посједује пасош БиХ.

Према ријечима Галијашевића, у обавјештајним круговима све се гласније прича да је ријеч о покушају Обавјештајне агенције БиХ и турске службе МИТ да "иза леђа Американаца" извуку овог терористу из Сирије.

- Оно што је неспорно јесте да је у више наврата у Сирији лажирао своју смрт, чиме је заправо куповао вријеме за јачање својих позиција у врху командног ланца Исламске државе - каже Галијашевић.

Он је додао да су га недавно контактирале и њемачке обавјештајне структуре са питањем да ли је ријеч о Адмеду Зухаиру Хандалу, терористи из Мостара.

- И они су у чуду зато што је Маркоти то било друго име, а притом је требало да буде у затвору у Гвантанаму, а није. Како? -  упитао је Галијашевић.

Он подсјећа да је управо Маркота 1997. године у Мостару активирао ауто-бомбу када је повријеђено 29 људи, те уништено 120 станова и исто толико аутомобила.

Напад се одиграо 18. септембра 1997. године у 23.40 часова у Сплитској улици у западном Мостару. На мјесту експлозије остао је кратер широк 240 и дубок 85 центиметара.

Међутим, главноосумњичени за тај напад тада се звао Ахмед Зухаир Хандал и имао је суданско држављанство.

- Чињеница је да му је БиХ касније дала пасош, а то још једном отвара причу ко је све учествовао у фабриковању нових докумената за терористе - каже Галијашевић и упозорава да ће у БиХ бити пребачено око 260 терориста, а да су прва деветорица припадала групи Нусрета Имамовића.

- Имамовић је један од вехабијских вођа који посљедњих пет година ратује за Исламску државу - додао је Галијашевић.

Вести наводе да је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао да ово министарство располаже именима деветорице исламиста, од којих сваки има богато ратно искуство стечено током вишегодишњег ратовања за Исламску државу.

- У овом тренутку оперишемо са девет имена која свакако представљају опасност за БиХ. Они морају бити ухапшени и стављени под контролу како би се процесуирали за све што су радили на ратиштима у Сирији или Ираку - наглашава Лукач.

Вести наводе да је у тој групи и Армин Чурт који је као средњошколац отишао да ратује за Исламску државу, а према досадашњим подацима, већ неколико пута је успјешно инсценирао своју смрт.

Други џихадиста је Јасмин Кесеровић, који је прије неколико година у отвореном позиву "муслиманима на Балкану и Европи" позвао на убијање хришћана и тровање извора воде по Европи.

У тој групи су још и Сенад Касуповић, Емир Алишић, Миралем Бербић, Хамза Лабиди, Мухарем Дунић, Армин Џелко и најтајанственији путник - Емир Маркота.

Деветочлана група терориста ће, према плану безбједносних служби БиХ, већ по слијетању на сарајевски аеродром бити предата у надлежност Тужилаштва БиХ, а то значи да ће им бити одређен притвор због учешћа у страним војним формацијама.

Према најавама, у тој групи ће стићи и седам жена и петнаесторо дјеце. Сви они ће одмах бити пребачени у Азилантски центар у Делијашу код Трнова.

Тамо ће бити подвргнути безбједносним, али и медицинским прегледима, послије чега ће бити одлучено да ли ће бити пуштени или не.