mtel
latinica  ћирилица
10/12/2019 |  18:58 | Аутор: СРНА

Предложено распуштање скупштина општина Рудо и Теслић

Приједлозима одлука о распуштању скупштина општина Рудо и Теслић предвиђено је да Народна скупштина Републике Српске распусти ове двије скупштине зато што начелници ових општина, након спроведеног поступка опозива, нису опозвани.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Помоћник министра управе и локалне самоуправе Републике Српске Славица Лукић у обједињеној скупштинској расправи о приједлозима ових одлука подсјетила је да је Скупштина општине Рудо у складу са законом усвојила одлуку о покретању поступка опозива начелника којом је одређено да ће се о опозиву грађани изјашњавати 23. децембра прошле године.

Након спроведеног поступка изјашњавања грађана, Комисија за спровођење поступка опозива утврдила је и објавила збирне резултате изјашњавања грађана општине Рудо.

- На основу утврђених и објављених резултата констатовано је да начелник општине Рудо није опозван - истакла је Лукићева.

Она је рекла да је Скупштина општине Теслић усвојила одлуку о покретању поступка опозива начелника којом је одређено да ће изјашњавање бити одржано 3. марта ове године.

Лукићева је рекла да је након спроведеног поступка изјашњавања грађана Комисија за спровођење поступка опозива сачинила и поднијела Скупштини општине Теслић извјештај о резултатима изјашњавања грађана.

Према њеним ријечима, Скупштина општине Теслић је на својој сједници донијела одлуку којом није усвојила овај извјештај.

На наредној сједници Скупштна општине Теслић донијела је одлуку о допуни одлуке о неусвајању извјештаја, те након тога са комплетном документацијом ове одлуке доставила Републичкој изборној комисији ради провјере законитости.

Она је рекла да је Републичка изборна комисија након спроведене процедуре констатовала да је у поступку опозива начелника општине Теслић било одређених неправилности, али оне нису могле утицати на коначне резултате изјашњавања грађана, те утврдила да је поступак опозива спроведен у складу са законом и да начелник општине Теслић није опозван.

Лукићева је напоменула да је чланом 152 Закона о локалној самоуправи Републике Српске прописано да Народна скупштина може, на приједлог Владе, да распусти скупштину ако након поступка опозива градоначелник, односно начелник општине не буде опозван.

Она је додала да је чланом 153 Закона прописано да Народна скупштина одлуку о распуштању скупштине доставља Централној изборној комисији БиХ.

Начелник општине Рудо Рато Рајак рекао је посланицима у парламенту Републике Српске да би усвајањем одлуке о распуштању Скупштине општине Рудо требало коначно да се разријеши политичка криза која годину и по оптерећује живот у овој локалној заједници.

- Ова криза је продукт нефункционалног и конфликтног односа између одборника скупштинске већине и начелника општине Рудо - сматра Рајак.

Он је рекао да разлози за покретање поступка опозива начелника општине Рудо леже искључиво у личним интресима појединих одборника и његовом упорном одбијању да подлегне њиховим уцјенама.

Начелник Теслића Милан Миличевић рекао је посланицима у Народној скупштини да би требало да гласају за распуштање локалне Скупштине општине и тиме испоштују мишљење бирача који већински нису гласали за његов опозив на референдуму у тој општини.

Он је рекао да треба да постоји одговорност скупштинске већине која је иницирала његов опозив.

- То је важно због свих будућих начелника, одборника и опозива који се могу десити било гдје у Српској - навео је Миличевић.

Он је упитао зашто се девет мјесеци чекало да се на дневном реду нађе ова одлука и да ли ће неко у ресорном министарству размишљати о посљедицама развлачења покретања распуштања Скупштине општине Теслић, наводећи да је због тога, између осталог, нанесена велика штета општини.

- Огромна већина бирача дала је подршку начелнику на референдуму и то су чланови свих партија, не само СДС-а из којег долазим. Покушајмо размишљати на њихов начин због Теслића који је рекао да жели другачије одборнике и да се цијени глас бирача - рекао је Миличевић.