X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
10/12/2019 |  19:48 ⇒ 19:52 | Извор: sputniknews.com

Амерички медији одушевљени новом руском пушком (ВИДЕО)

Пажњу америчких медија привукла је нова руска снајперска пушка Чукавина (СВЧ), која би за неко вријеме требало да замијени обичну СВД (снајперска пушка Драгунов). Очекује се да ће серијска производња ове пушке почети већ 2020. године.
Руска снајперска пушка Чукавина (СВЧ) - Фото: Screenshot
Руска снајперска пушка Чукавина (СВЧ)Фото: Screenshot

У чланку који је објавио часопис Нешенал интерест, наводи се да је за разлику од СВД, која је првобитно прављена за муницију калибра 7,62х54Р, СВЧ пројектована по модуларном систему и одговара различитим калибрима. Ради се о модификацијама које су направљене за стандардни калибар 7,62х54Р, калибар НАТО-а 7,62х51 за извоз и за калибар 338 Лапуа Магнум.

Аутор текста такође истиче савременији дизајн СВЧ у поређењу са СВД. Наглашава се могућност практичне употребе двоношца, ручице за дозирање која је постављена са лијеве стране и присуство пикатинијеве шине, која омогућава да се на нову пушку постављају савремени нишани, уређаја за ноћно осматрање и термовизијских уређаја.

Аутор скреће пажњу на чињеницу да верзија СВЧ, која је пројектована за калибар 7,62х54Р, може да користи шаржере од СВД. То показује компатибилност са постојећим арсеналом оружја.

Лист посебно истиче да је Русија одана калибру 7,62х54Р, који обезбјеђује прецизност пуцања. У чланку се, такође, наводи и да Русија прави одличне снајперске патроне овог калибра. Међутим, аутор сматра да је због њихових карактеристика тешко смјестити велики број муниције у један шаржер.

Све у свему, СВЧ је постала неопходна надоградња у условима модернизације руске армије, закључује Нешенал интерест.