latinica  ћирилица
10/12/2019 |  19:53 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Погледајте како ће изгледати центар Бањалуке (ФОТО)

Завршен је Међународни конкурс за нови изглед централне градске зоне у Бањалуци. Од 12 пристиглих радова, у ужи избор ушло је шест радова.

Будући да ниједан рад у потпуности није дао рјешења за пет цјелина у центру града, Комисија је одлучила да од сваког награђеног рада узме рјешења за поједине цјелине.

На Међународни конкурс који је трајао од јула до новембра , пристигло је 12 радова, чији су аутори ван граница Републике Српске и БиХ. У ужи избор ушло је њих шест.

- Комисија је одлучила да додјели двије похвале - један је тим из Србије, а други је тим из Ирске. Одлучила је да додијели један откуп - ради се о тиму из Кине. И три једнако вриједне друге награде пошто није могуће додијелити три прве награде, таква су правила конкурса. Аутори све три једнако вриједне друге награде су из Београда - истакао је Игор Радојичић градоначелник Бањалуке.

Конкурсом је био обухваћен потез од старе аутобуске станице до Путева Републике Српске.

- Условно је то потез. То је, у ствари, пет различитих амбијената. Како ја то волим да кажем, као неких пет засебних свјетова из Алисине земље чуда. Ви пређете из једног у други, па и трећи...Они имају потпуно различите карактере - навео је Иван Рашковић градски архитекта.

Будући да ниједан рад, у цјелости, није понудио рјешења за ових пет зона, Комисија је одлучила да од награђених радова узме поједина рјешења за сваки од тих амбијената.

- Комисија је, на крају, када је одлучивала и жирирала, одлучила да ниједан рад, у цјелости, нема свих амбијената рјешених, да постоји више радова који имају више појединих цјелина које су квалитетне. Зато смо одлучили да извршимо прерасподјелу награда и да додијелимо три једнако вриједне друге награде - додао је Радојичић.

Другонаграђени ће добити по 8.500 евра, а Комисија је додијелила и један откуп у вриједности од 1.800 евра.

Изложба свих пристиглих радова предвиђена је за 23. децембар.