latinica  ћирилица
10/12/2019 |  19:57 ⇒ 20:48 | Аутор: СРНА

Торлак произвео нову вакцину против сезонског грипа

Београдски Институт Торлак послије 15 година произвео је нову вакцину против сезонског грипа "торвакс флу".
Вакцинација - Фото: РТРС
ВакцинацијаФото: РТРС

Од 14 земаља које су учествовале у пројекту Свјетске здравствене организације, само су Србија, Бразил и Вијетнам успјеле да направе ту вакцину.

Вакцина из Торлака, која је на провјери у Агенцији за лијекове и медицинска средства, тровалентна је, садржи два типа А и један тип Б вируса, јавио је РТС.

Када стигне одобрење Агенције, слиједи регистрација, а сљедеће јесени почеће имунизација, не француском, већ домаћом вакцином, која је намијењена популацији од 18 до 65 година.

То значи да у случају пандемијског грипа, Торлак може да произведе и ту вакцину, у количинама које су потребне Србији.

До сада су вакцине стизале из Француске и Америке, од сљедеће године у домове здравља стизаће из лабораторије у београдском насељу Кумодраж.

Вршилац дужности директора Торлака, Вера Стоиљковић, истиче да ће се тровалентна вакцина производити сваке године, у зависности од сојева које препоручи СЗО.

- Једном освојена технологија у производњи вакцина је освојена технологија и она ће се надаље понављати. Сојеви ће се мијењати у складу са потребама, односно сојевима које даје СЗО - навела је Стоиљковићева.

У специјалној лабораторији у Торлаку у овом тренутку може да се произведе 150.000 вакцина. Међутим, из године у годину тај број ће се повећавати до максималних пола милиона доза.

Како се буде повећавала производња, тако ће се радити и на саставу вакцине како би се прилагодила старијој популацији.

Торлак није од 2004. године производио вакцину против грипа.