latinica  ћирилица
10/12/2019 |  20:48 ⇒ 20:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Србија отворила ново поглавље у преговорима са ЕУ

Србија је на Међувладиној конференцији у Бриселу отворила ново поглавље у приступним преговорима са ЕУ.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Отворено је поглавље 4 који се тиче слободе кретања капитала.

Делегацију Србије у Бриселу предводи министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић, а испред ЕУ отварању поглавља присуствовао је комесар за проширење Оливер Вархеји и предсједавајућа Савјетом ЕУ, финска министарка за европске послове Тити Тупураинен.

Србија у овом тренутку има 18 отворених приступних поглавља, од чега су два привремено затворена.

Прије одржавања Међувладине конференције између ЕУ и Србије, у Бриселу су се састали Јоксимовићева и Вархеји.

Јоксимовићева је рекла након састанка да је Поглавље 4, које се тиче слободе кретања капитала, важно економско поглавље које ће учинити да низ ствари везних за кретање капитала, од банкарских услуга до осигурања, буде доступно и нашим грађанима као што је допступно грађанима ЕУ.

Она је додала да Србија до краја петогодишњег мандата Вархејија може бити спремна за чланство у ЕУ.

- Не потцјењујући никога и желећи да цио регион напредује, сматрам да је Србија та која може да до краја мандата комесара Вархејија буде земља која је спремна за чланство - каже Јоксимовићева.

На састанку је било ријечи и о наставку политике проширења ЕУ, кредибилности будућности проширења и очекивања Србије на том путу.

- Комесар Вархеји снажно подржава политику проширења и Србију као земљу која приступа Унији. Он је током разговора поновио своје очекивање да ће до краја његовог мандата бар једна земља са западног Балкана бити потпуно спремна за чланство. Без сумње је мислио на Србију - додала је Јоксимовићева.

Она је рекла да комесар Вархеји посебан акценат ставља на јачање економија западног Балкана и приближавање економија кандидата ономе што је економска реалност ЕУ.

Јоксимовићева је за крај јануара најавила прву посјету комесара Оливера Вархеија Србији.