latinica  ћирилица
10/12/2019 |  21:39 ⇒ 21:53 | Аутор: Б92

Ливерпул и Наполи у шеснаестини финала ЛШ (ФОТО)

Фудбалери Ливерпула и Наполија пласирали су се у шеснаестину финала Лиге шампиона као први и други тим из Е групе такмичења УЕФА.

Ливерпул је као гост побиједио Салцбург са 2:0, док је Наполи без већих проблема лако изашао на крај са екипом Генка, 4:0.

Било је то вече које су обиљежили троструки стријелац за Наполи, Аркадијуш Милик, те Наби Кеита и Мохамед Салах који су постигли голове за тим првака Европе.

У Салцбургу је било напето од првог звиждука судије Данија Макелија. Оба тима су кренула у офанзивном стилу, смјењивале су се прилике, али за нијансу зрелије биле су оне које је имао тим шампиона Европе, Ливерпула.

Садио Мане у осмом, те Наби Кеита, Мане и Александер-Арнолд у једној акцији у 20. минуту, могли су донијети предност црвенима. Баш као и Мохамед Салах који је у 29. минуту био очи у очи са Цицаном Станковићем, а онда је лоше шутирао са седам-осам метара, лопта је завршила поред гола.

И Кеита је поново у 41. минуту могао до гола, али ни он није био прецизан, док је Салцбург преко Минамина у седмом и Халанда у 21. минуту могао до предности.

Све се ипак рјешило у другом полувремену, Салах је новим промашајем у 48. минуту најавио буру за домаћина, а онда је услиједио нокаут у размаку од само сто секунди.

Прво је Наби Кеита у 56. минуту послије продора и центаршута Манеа са лијеве стране погодио за 0:1, да би у 58. минуту Мохамед Салах просто отео лопту Онгуену на ивици казненог простора.

Шутирао је Египћанин из тешке позиције, искоса са десне тране али је некако нашао пут до мреже и ту је сва прича око чуда и елиминације Ливерпиула била завршена.

Салцбург се није опоравио од тог шока, па ће морати да се задовољи наставком европског такмичења, али у Лиги Европе.

На мечу у Напуљу, уочи којег је објављено да ће Карло Анчелоти без обзира на исход највероватније напустити кормило екипе, све је било рјешено веома брзо.

Немотивисани Белгијанци, који су освојили само бод у групи, брзо су подигли бјелу заставицу, а на сцену је ступио јунак вечери, Пољак Аркадијуш Милик.

Нападач Наполија је одиграо симултанку са играчима Генка. У трећем минуту је послије грешке голмана Вандервурта са неколико метара послао лопту у мрежу за 1:0.

Наполи-Генк (Фото:Francesco Pecoraro/Getty Images)

Исти играч је у 26. минуту послије центаршута Ди Лоренца лако реализовао нову прилику и већ тада је било јасно да Генк нема никаквих изгледа да направи бољи резултат.

У 38. минуту је досуђен пенал за Наполи, Милик је ријешио да се опроба са бјеле тачке и погодио је. Тако је постигао хет-трик, и постао тек трећи играч у такмичењу који је успио да оствари тако нешто послије само једног полувремена.

Прије њега то су учинили Симоне Инзаги (Лацио, 2000) на мечу са Марсејом, односно Марко Симеоне који је то урадио у дресу Милана 1996. на сусрету са Розенборгом.

Наставак меча био је рутинско одрађивање посла за Италијане, који су успут у 74. минуту постигли још један гол, поново из пенала, али је стријелац био Белгијанац Дриес Мертенс.