latinica  ћирилица
11/12/2019 |  07:52 ⇒ 09:05 | Аутор: СРНА

У планинским предјелима снијег и поледица на коловозу

У Републици Српској на дионицама у вишим предјелима и преко планинских превоја на коловозима има заосталог снијега и поледице мјестимично, а посебан опрез неопходан је на путним правцима Карановац-Кнежево-Угар, превоју Рогој, путу Трново-Фоча, и Романији, упозоравају из Ауто-мото савеза Српске.
Снијег, поледица - Фото: СРНА
Снијег, поледицаФото: СРНА

Заосталог снијега и поледице на коловозу има на путним правцима Гламоч-Млиниште, Купрес-Шујица, Турбе-Бањалука, Трново-Фоча и Мокро-Рогатица.

На дионицама у југозападним крајевима Федерације БиХ учестали су јаки удари вјетра.

Учестали су и одрони камења и земље на коловоз.

Због изградње међудржавног моста на ријеци Сави измијењен је режим одвијања саобраћаја на ауто-путу Бањалука-Градишка, у зони насеља Чатрња и царинског терминала.

Због реконструкције Моста краља Александра Првог Карађорђевића у Зворнику измијењен је режим одвијања саобраћаја на магистралном путу Каракај два-Дрињача.

Режим одвијања саобраћаја измијењен је и на магистралном путу Модрича један-Вукосавље /Јакеш/-Подновље-Шешлије-Јоховац-Руданка-Добој-Каруша, због санационих радова.

На дионици магистралног пута Дрињача-Милићи-Власеница у току је реконструкција коловоза, због чега се саобраћа једном траком.

У току је изградња кружне раскрснице на споју магистралних путева Драготиња-Приједор-Козарац, Козарска Дубица-Приједор и Улице 29. новембар у Приједору, због чега се саобраћа успорено.

На радилишту "Клакари Доњи осам, 13 и 14", у општини Брод, у току је деминирање терена због чега су на снази привремене обуставе саобраћаја на дионици магистралног пута Брод-Оџак, и то радним данима од 8.00 до 15.00 часова, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања.

Режим одвијања саобраћаја измијењен је на магистралном путу Котор Варош-Ободник, због изградње мини хидроелектране.

У току је изградња МХЕ "Крупац" на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац-Богатићи, на подручју општина Источна Илиџа и Трново, одвија наизмјенично, једном траком.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-Шћепан Поље забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

Због активираних клизишта, једном траком, наизмјенично, саобраћа се на регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака и Лопаре /Мачковац/-Челић.

Због покретања клизишта, на локалном путу Сводна-Брезици, у општини Нови Град, саобраћај се одвија једном траком.

Преко планинског превоја Борова Глава на дионици Шуица-Ливно, неопходан је опрез због излазака дивљих коња на коловоз, посебно у јутарњим и вечерњим часовима.

На граничним прелазима јутрос нема дужих задржавања.

Због безбједносних разлога обустављен је саобраћај за теретна возила и аутобусе на граничном прелазу Брчко-Гуња.

Возачи који планирају путовање ван граница Републике Српске и БиХ имају могућност да провјере стање саобраћаја на 11 граничних прелаза - Градишка, Градина, Нови Град, Козарска Дубица, Костајница, Рача, Павловића мост, Зупци, Брод, Шепак и Каракај.