latinica  ћирилица
11/12/2019 |  08:31 | Аутор: СРНА

Трамп затражио да се Москва не мијеша у изборе

Предсједник САД Доналд Трамп упозорио је Русију да се не мијеша у америчке изборе током разговора са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом, саопштила је Бијела кућа.
Бијела кућа  (Фото:Flickr/ Glenn Pope) -
Бијела кућа (Фото:Flickr/ Glenn Pope)

Састанак није резултовао видљивим напретком у вези са питањем контроле нуклеарног наоружања.

Лавров је рекао да Москва жели да објави америчко-руске комуникације које би, како је додао, ослободиле Русију од оптужби да се мијешала у америчке предсједничке изборе 2016. године, али да је Вашингтон блокирао иницијативу.

Лавров је на конференцији за новинаре са државним секретаром САД Мајклом Помпеом поново демантовао да се Русија мијешала у америчке изборе.

Он је поновио да Москва нуди продужавање споразума СТАРТ о контроли наоружања, а Трамп и Помпео су нагласили потребу да се води стратешки дијалог који треба да обухвати и Кину.

- Предсједник Трамп је упозорио да Русија не покушава да се мијеша у америчке изборе - саопштио је портпарол Бијеле куће Џад Дир послије састанка Трампа и Лаврова у Овалном кабинету. Лавров је касније рекао да током састанка није ни било говора о изборима.

Трамп је позвао Русију да ријеши конфликт у Украјини, додао је Дир.

Помпео је на конференции за новинаре изјавио да САД вјерују да друге стране, попут Кине, треба да буду укључене у ширу дискусију о контроли наоружања и да ће размотрити приједлог Русије о укључивању нуклеарних сила Британије и Француске.

Кина, за коју се процјењује да има знатно мању количину нуклеарног оружја од САД и Русије, одбила је трилатералне разговоре.

Споразум из 2011. године, који предвиђа да САД и Русија умање број атомских бојевих глава на не више од 1.550, истиче у фебруару 2021. године, али може бити продужен за пет година уз обострану сагласност.