latinica  ћирилица
11/12/2019 |  10:05 ⇒ 12:20 | Аутор: СРНА

Јутрос 330 миграната из Вучјака смјештено у касарну у Блажују

У касарну у Блажују, код Сарајева, јутрос је смјештено 330 миграната, потврдио је за Срну портпарол Министарства унутрашњих послова /МУП/ Кантона Сарајево Мирза Хаџиабдић.
Мигранти - Фото: klix.ba
МигрантиФото: klix.ba

Он је рекао да је укупно стигло 700 миграната у 14 аутобуса, од којих је 370 смјештено у касарну Ушивак у Хаџићима.

Хаџиабдић је додао да ће полиција појачати присуство на локалитетима гдје су смјештени мигранти у касарни Ушивак у Хаџићима и у Блажују.

Јуче је са подручја Унско-санског кантона, из кампа Вучјак ка Кантону Сарајево кренуло укупно 14 аутобуса, од којих је осам око поноћи под јаком полицијском пратњом стигло у касарну "Ушивак" на подручју Хаџића, док је преосталих шест аутобуса рано јутрос преусмјерено у касарну Блажуј.

Акција спровођења миграната у Блажуј је урађена без најаве.

Предсједник Мјесне заједнице Блажуј Салих Хајдаревић рекао је да камиони од јутрос довозе ствари потребне за опремање касарне за смјештај миграната, преноси портал Кликс.

Мјештани Блажуја су се недавно побунили након информације да ће касарна бити претворена у прихватни центар за мигранте, а чак су најављивали и блокаду улице која води према објекту.

Општинска власт је поручила да захтјева од кантона и БиХ да осигура безбједност локалног становништва и њихове имовине.

Према подацима Међународне организације за миграције /ИОМ/, у прихватним центрима у БиХ налази се 4.000 миграната, али тачан број нико не зна