latinica  ћирилица
11/12/2019 |  10:32 | Аутор: СРНА

Сачувајмо српски језик

У Броду је одржана манифестација "Вихорово стиховање" на којој су пјесници из ове општине, Дервенте, Добоја и Прњавора поручили да је потребно очувати српски језик и писмо.
Брод: Манифестација "Вихорово стиховање" - Фото: СРНА
Брод: Манифестација "Вихорово стиховање"Фото: СРНА

Старјешина Храма Покрова Пресвете Богородице Жељко Теофиловић изразио је задовољство што је Црквена општина Брод била дио синоћњег програма и организације овог скупа у просторијама Светосавског дома.

- Ово је враћање културе у оквире цркве и манастира како је то некада и било, јер су то чувари традиције и писмености српског народа. Још веће задовољство је што одржавамо књижевно вече у Светосавском дому, који је освештан на празник Покрова Пресвете Богородице, када је слава храма - рекао је Теофиловић.

Предсједник Српског књижевног клуба "Вихор" Дервента Ненад Симић истакао је да се манифестација одржава у години када Српска православна црква слави јубилеј 800 година аутокефалности.

- Дружење је одржано у предивном објекту Светосавског дома који треба да буде понос ове локалне заједнице и још много шире. Шаљемо и поруку да је потребно очувати српски језик и писмо - рекао је Симић.

Пјесник из Дервенте Милорад Ђурђевић подсјетио је да је прво "Вихорово стиховање" одржано прошле године у Дервенти.

- Ово је и један вид враћања гостопримства пјесницима из других средина. У очувању српског идентитета, културе и пјесништва Црквена општина Брод широкогрудно нам је понудила свој простор, са циљем промовисања нас као српских ставаралаца и чувара српског идентитета - рекао је Ђурђевић, који је и предсједник Управног одбора Српског књижевног клуба  "Вихор".

У програму су учествовали пјесници Мирослав Живковић, Јово Димић, Савко Пећић, Ненад Симић, Славко Покрајац, Милорад Ђурђевић, Жељка Игњатић, Гордана Илић, Рада Јањушић, Биљана Добриловић, Недељко Ковачевић и Горан Вуковић.

Наступио је и најмлађи састав Културно-умјетничког друштва "Душко Трифуновић" Брода.

Прије одржавања манифестације у Храму Покрова Пресвете Богородице служена је молитва којој су присуствовали пјесници.

Организатори манифестације су Црквена општина Брод и СКК "Вихор" из Дервенте.