latinica  ћирилица
11/12/2019 |  11:20 | Аутор: СРНА

"Трговина органима почела након доласка међународне мисије"

Предсједник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић истакао је, поводом случаја "Жуте куће" на Космету, да је након доласка међународне мисије у јужну српску покрајину нестало више од 400 лица, као и да је почела трговина људским органима.

- Огроман број тих лица је киднапован. Срби су били легална мета и постојали су илегални затвори које нису спорили ни косовски верификатори - рекао је Одаловић за телевизију Хепи.

Он је нагласио да су на извјештају Дика Мартија о "Жутој кући" радили хашки истражиоци Патрик Лопез, Хозе Пабло Баребар и још десетак лица која су припадала међународним институцијама.

- Прикупили су изјаве осам Албанаца који су били возачи о томе како су и одакле превозили затворенике који су били затворени у више од 140 илегалних затвора - рекао је Одаловић.

Он је указао да много више о трговини органима знају они који су формирали терористичку ОВК, односно спонзори квазидржавности Косова.

- Тужиоци можда нешто не знају али су добили много доказа који су нагомилани у протеклих 20 година. И Хаг је прикупљао доказе и спремао подизање оптужница - рекао је Одалаовић.

Пред специјалним тужиоцем суда у Хагу јуче је саслушан вивши шеф обавјештајне службе ШИК у терористичкој ОВК Кадри Весељи који је у више наврата поменут Мартијевом извјештају.

Специјални суд за ратне злочине ОВК основан након извјештаја Дика Мартија, који је као члан је Парламентарне скупштине Савјета Европе 2010. године уз помоћ Владе Србије поднио извјештај о нехуманом третману људи и о трговини људских органа на Косову коју је организовао Хашим Тачи.

Осим Тачија и Весељија, у извјештају Дика Мартија помињу се и Азем Суља /бивши начелник безбједности ОВК/, Реџеп Хаљити /један од оснивача ОВК и представник Тачијеве странке у Предсједништву косовске скупштине/ и Фатмир Љимај /бивши Тачијев замјеник у странци и министар грађевинарства у претходној влади Косова/.

За најзлогласнија мјеста на окупираним територијама у којима је Тачијева Дреничка група затварала и убијала углавном киднаповане Србе сматрају се логор Ликовац у општини Србица, затим Лапушник у општини Глоговац, Зочиште у општини Ораховац и Глођане у општини Дечане.

Према подацима из 1998. године у Ликовац је одведено 26 људи, међу којима и десет рудара са копа Белаћевац, у Лапушник четрдесетак затвореника, Зочиште тридесетак, а највише у Глођане, око 60.

Током 1999. године тај број је порастао на 500 људи. Они су мучени, убијани, а неки су одведени у Албанију, гдје су им вађени органи.