latinica  ћирилица
11/12/2019 |  11:52 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Нови видео-надзор у Добоју; Укупно 71 камера покрива све улазе у град

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и градоначелник Добоја Борис Јеринић представили су данас савремени систем видео-надзора на подручју овог града.

Укупуно  71 камера покрива све улазе у град, као и јавне установе

- Камере на 34 локације служиће за контролу саобраћаја и кретање лица која чине кривична дјела. Видео надзор има више од 35 општина у Српској, а циљ је да се успостави видео надзор у свим градовима како би се безбједност грађана ставила на виши ниво, а све то дио је пројекта "Паметни град" - рекао Лукач.

Пројекат "Паметни град", Добој (Фото: РТРС)

Начелник Полицијске управе Добој Слободан Радинковић рекао је да су постављене три врсте камера које су повезане са информационим системом МУП-а Српске.

- 20 АНРП тзв. паметних камера предвиђено за препознавање регистарских таблица, 18 ПТЗ камера које имају способност ротације за 360 степени, а осталих 33 камере за снимање у гро плану - рекао је Радинковић.

Градоначелник Борис Јеринић нагласио је да је видео-надзор финасирао град Добој са 350.000 КМ. Он је нагласио да је Добој међу првим локалним заједницама у Српској које су завршиле успостављање видео-надзора, који је до данас био у пробном раду.

- То је оно што сигурно гарантује свима нама у граду Добоју већу безбједност, сигуран сам да ће оне имати своју сврху и већ су дале одређене резултате иако су биле у пробном раду - рекао је Јеринић.

Министар Лукач посјетио је и градску управу, гдје је са градоначеником разговарао о смјештају ПУ Добој два и жандармерије.