latinica  ћирилица
11/12/2019 |  12:12 ⇒ 13:39 | Аутор: СРНА

Предраговић: Припремљен текст закона о експропријацији

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове /РУГИПП/ Босиљка Предраговић рекла је да је Управа већ припремила текст закона о експропријацији, као лекс специјалис, који ће се наћи у Народној скупштини након што је данас усвојен план парцелације у вези са ауто-путем и гасоводом дионице Брчко-Бијељина-Рача.
РУГИП - Фото: РТРС
РУГИПФото: РТРС

- Припремили смо и 17 тимова инжењера геодезије и геометара који ће одрадити припремне радње у вези са експропријацијом када лекс специјалис ступи на снагу, да би тимови правника и геодета ушли у поступак експропријације. Потпуно смо спремни и координисани са Владом Републике Српске - рекла је Предраговићева новинарима у Бањалуци.

Она је навела да за експропријацију постоји 1.287 предмета, односно 1.287 парцела са 1.000 посједника, за шта је потребно ангажовати 11 тимова, а РУГИПП их је, за сада, одредио седам, јер нема довољно правника.

- Не зависи све од РУГИПП-а. У овим поступцима има много вјештачења, а мало је вјештака, који често касне са мишљењима, што кочи и наш посао - појаснила је Предраговићева и додала да су и одлуке Врховног суда додатно одужиле поступак.

Она је оцијенила да би све требало ићи планираном динамиком, јер се Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове добро припремила.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је одлуку о усвајању дијела плана парцелације за ауто-пут и гасовод дионице Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача по скраћеном поступку за дионицу Брчко-Бијељина-Рача, као и одлуку о изради плана парцелације за ауто-пут Бањалука-Приједор по скраћеном поступку.