latinica  ћирилица
11/12/2019 |  12:31 ⇒ 14:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Девет земаља Европске уније за "убрзане интеграције" западног Балкана

Аустрија, Италија, Словенија и земље Вишеградске групе доставиле су Бриселу свој приједлог "унапређење процеса и одрживе и убрзане интеграције западног Балкана".
Европска унија - Фото: РТРС
Европска унијаФото: РТРС

Нови "нон пејпер" предлаже да се "унапријеђени приступ" заснива на "задржавању постојећих принципа": пуноправном чланству као коначном циљу, фокусу на фундаменталним областима, да процес приступања буде заснован на постигнутим резултатима, на стриктним и фер условима, јачању регионалне сарадње и добросусејдских односа и да буде компатибилан са већ постојећим преговарачким оквирима.

- Унутрашња реформа Европске уније не може бити предуслов за проширење. Наша врата остају отворена - наводи се у документу у који је Танјуг имао увид.

Приједлог девет земља чланица обухвата и пет основних циљева од који је први јачање кредибилитета процеса приступања и интеринституционалне сарадње.

Други се односи на "одржавање и убрзавање напретка у реформама", и то са фокусом на владавини права.

- Процес мора бити свеобухватнији и мање издијељен. Преговори би требало да обезбједе бољу припрему за чланство у Европској унији и доведу до опипљивијих користи за грађане током самог процеса - стоји у тексту документа.

Као пети циљ наводи се "активнији ангажман" Европске уније и земаља чланица у приступању Западног Балкана, али и боља кохеренетност партнера на Западном Балкану када су у питању "ЕУ интеграције као њихов стратешки циљ".

Нови "нон пејпер" у дебати око промјене методологије приступња Западног Балкана предлаже "груписање" преговарачких поглавља по основним областима, боље структуирање поглавља 23 и 24, која се односе на владавину права, као и давање "јачих подстицаја" за напредак у преговорима кроз јасне користи за грађане земаља у процесу.

Предлажу се "политички подстицаји" у виду годишњег одржавања састанка лидера Европске уније са лидерима земаља Западног Балкана и појачана заступљеност представника региона на неформалним министарским састанцима Европске уније, одборима и радним групама.

- Ефикасни и циљани финансијски подстицаји морају наградити и олакшати напредак - стоји у тексту који је потписало девет чланица Европске уније.

Тражи се јача финансијска подршка региону, појачане инвестиције и смањење економског и развојног јаза између Европске уније и Западног Балкана.

Од Европске комисије се тражи да јасније, лакше за упоређивање и мјерење, представи оцјене напретка у примјени ЕУ критеријума од стране земаља у процесу приступања.

- Побољшање оцјене реформског процеса треба да обухвата и стварни утицај реформских мејра на терену - наводи се у приједлогу.

Међу приједлозима нашли су се и одржавање "Конференције о Европи" у земљама региона, више заједничких иницијатива Европског парламента и националних парламената земаља чланица и Западног Балкана, као и учешће региона у "Конференцији о будућности Европе" која је планирана да се одржи у наредне двије године у циљу реформе, већег јединства и бољег функционисања Уније.

У Европској комисији кажу да је поред француског "нон пејпера", који је био и први приједлог промјене методологије процеса приступања Европској унији, до сада достављено још неколико докумената на исту тему. Све земље чланице позване су да што прије представе своје идеје и приједлоге.

Комисија је најавила да ће током јануара изаћи са својим приједлогом о новој методологији проширења који би требало да буде основа за даљу дебату и успостављање консензуса унутар Европске уније о будућности политике проширења.