latinica  ћирилица
11/12/2019 |  12:33 | Аутор: sputniknews.com

Иран ће развијати сопствени интернет

Иран има намjеру да настави са јачањем сувереног интернета, али се неће искључивати са глобалне мреже, рекао је предсjедник Ирана Хасан Рохани.
Илустрација (Thinkstock.com) - Фото: B92
Илустрација (Thinkstock.com)Фото: B92

- Ако најавимо да ћемо јачати националну информациону мрежу, непријатељи земље ће почети са пропагандом — влада Ирана намjерава да се искључи са страног интернета. Међутим, то није тако, јер поред страног интернета ми желимо јаку националну информациону мрежу, како би народ могао да користи и један и други - истакао је Рохани.

Раније је портпарол владе Ирана Али Раби изјавио да "ни данас нити у било које друго вријеме" не постоје планови да се искључе са интернета и у случају да развију сопствени.

Средином новембра у Ирану је био ограничен приступ интернету. Власти Ирана су донијле одлуку да искључе широк приступ интернету, након што је 15. новембра у земљи избио талас протеста који су прерасли у нереде.

Власти су своју одлуку образложиле потребом да се осигура безбиједност земље у тешкој ситуацији. Иран је тврдио да ће интернет бити враћен након што у земљи завлада мир, што се и десило крајем новембра.

У Ирану је седмицу и по био ограничен приступ страним сајтовима и претрази, али је био дозвољен приступ локалним страницама на интернету.

САД су подржале демонстранте и затражиле од иранских власти да под хитно обнове рад интернета у тој земљи.