latinica  ћирилица
11/12/2019 |  13:11 ⇒ 13:12 | Аутор: СРНА

Испуњени услови за добијање статуса Организације од јавног интереса

Предсједништво Организације старјешина Војске Републике Српске закључило је данас у Бањалуци да је ова организација реализовала кључне задатке за ову годину, те испунила услове да добије статус организације од јавног интереса.
Организација старјешина Војске Републике Српске (фото: ostavrs.org) -
Организација старјешина Војске Републике Српске (фото: ostavrs.org)

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Милован Милутиновић изјавио је новинарима да се као невладина и нестраначка организација баве проучавањем одбрамбено-отаџбинског рата и борбом за истину.

- Окупили смо команданте ратних јединица Војске Републике Српске од Новог Града до Требиња и Невесиња. Ово је показатељ снаге људи који су у току одбрамбено-отаџбинског рата знали да организују и руководе јединицама Војске Српске у најтежим тренуцима и одбране Републику Српску. Сумирали смо резултате рада у овој години и утврдили основе дјеловања у будућности - рекао је Милутиновић.

Он је подсјетио да је Организација старјешина била носилац организовања међународне научне конференције о Сребреници која је одржана у Бањалуци.

- На конференцији су учествовала 54 аутора са 50 реферата и сви су закључили да у Сребреници није било геноцида и да су инострани медији учинили све да окаљају образ српског народа и прогласе га геноцидним. Српски народ није починио геноцид, нити се злочини у Сребреници могу тумачити као геноцид - каже Милутиновић.

Према његовим ријечима, на конференцији је настала и публикација на 800 страна која је преведена на енглески језик и у електронској верзији достављена на 5.000 адреса широм свијета.

План је, додао је Милутиновић, да око 1.000 примјерака буде упућено разним институцијама и удружењима широм свијета.

Потпредсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин истакао је да је на сједници Предсједништва констатовано да су испунили услове да добију статус организације од јавног интереса.

- Испуњавамо све критеријуме који су прописани законом и подзаконским актима. Стицањем статуса организације од јавног интереса Организација старјешина ће добити вјетар у леђа и стећи додатне услове да програмске циљеве и задатке усмјери ка јачању патриотског фронта и очувању тековина одбрамбено- отаџбинског рата и Републике Српске - нагласио је Жупљанин.

Он је додао да су напади на Српску изузетно снажни, а да је Организација старјешина показала да може да се бори са њима и да може дати велики допринос у очувању Републике Српске, српског народа и тековина проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Потпредсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Мирко Тривић најавио је да ће наредне године организовати научну конференцију на републичком нивоу која се тиче пада западнокрајишких општина и страдања српског народа 1995. године.

- На нивоу Сарајевско-романијске и херцеговачке регије биће одржана конференција о отварању комуникације између Сарајева и Требиња. Успостављање територијалне цјеловитости Српске био је један од стратешких циљева постављених још 1992. године у Народној скупштини Републике Српске - истакао је Тривић.

Сједници Предсједништва Организације старјешина Војске Републике Српске присуствовали су и предсједници регионалних, градских и општинских одбора.