latinica  ћирилица
11/12/2019 |  14:14 ⇒ 20:29 | Аутор: СРНА

Синдикат трговине: Забранити рад недјељом у трговини

Синдикат трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске тражи да буде потпуно забрањен рад недјељом у трговини, те да први корак буде рад ограничен на прву смјену.
Синдикат трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Српске - Фото: СРНА
Синдикат трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности СрпскеФото: СРНА

Предсједник овог синдиката Горан Савановић рекао је да су од Савеза општина и градова Српске затражили да на првој сљедећој сједници Предсједништва, која би требало да буде одржана у наредних 10 дана, размотре иницијативу и захтјев да се недјељом не ради или да за почетак рад буде ограничен, а да у дане републичких празника буде испоштован Закон и не дозволи се рад, осим хитним службама.

Он је на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци истакао да су овај захтјев дјелимично већ прихватили Вишеград и Мркоњић Град.

- Према резултатима анкете Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Српске 94,31 одсто особа сматра да је потребно потпуно забранити рад недјељом у трговинама. Да је рад недјељом у трговинама потребно ограничити на прву смјену сматра 3,58 одсто особа, а 2,11 посто да га треба дозволити без ограничења - навео је Савановић, додајући да је током седмодневне анкете гласало укупно 1.565 особа посредством Фејсбук профила Савеза синдиката и на сајту ове организације.

Он сматра да највећи проблем представљају власници великих система у Српској, те да ће најмање проблема бити са великим центрима који нису из Српске.

- Нема оправдања прича да ће фирма пропасти, изгубити профит, створити вишак радника због тога што се не ради недјељом. У статистичким подацима недјеља није дан када се остварује највећи промет, него је то петак. Недјељом се остварује 50 одсто промета какав се остварује радним данима. Ништа не морамо купити недјељом, можемо и прије, морамо утицати на свијест потрошача - нагласио је Савановић, који сматра да нема политичке воље да рад недјељом у трговини буде законом забрањен.

Он је рекао да су у свим областима повећане плате, осим у трговини, гдје су просјечна примања у септембру износила 711 КМ, што је 37,5 одсто потрошачке корпе, а ту су урачунати и превоз и топли оброк.

Савановић је указао да више од 60 одсто запослених у трговинама има примања испод 700 КМ.

Члан Републичког одбора Синдиката трговине Ђуро Амиџић рекао је да радници у трговини раде у тешким условима.

- Физички је неиздржив за женски дио радне снаге. Жене не могу да раде онако како би требало. Појавио се проблем неквалификоване радне снаге, мале су плате, није плаћен прековремени, ноћни рад, поготово у трговинама гдје нема синдикалног организовања, радници су подвргнути тортури и притиску послодаваца. Сваког дана све је теже наћи било каквог, а не квалификованог радника за рад у трговини. Пекара, кувара, месара нема уопште, сви су приучени и нико не ради онако како би требало - сматра Амиџић.

Он је нагласио да се шири опште незадовољство радника у трговини.