X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
11/12/2019 |  14:52 ⇒ 14:53 | Извор: sputniknews.com

Научници потврдили право Русије на ширење граница на Арктику

Научници су доказали да је подводни гребен Мендељејева, који се налази у централном дијелу Сјеверног леденог океана, наставак континента.
Арктик (фото: CC0 / pixabay) -
Арктик (фото: CC0 / pixabay)

То значи да Русија у складу са међународним правом може да рачуна на ширење граница свог континенталног појаса. Њихов рад је објављен у часопису "Ерт сајенс ривју".

Геолози са Московског државног универзитета у сарадњи са руским колегама и научницима из Холандије и САД завршили су састављање атласа палеогеографских и палеотектонских карата јурско-кенозојске ере за арктички регион.

На основу интерпретације сеизмичких података и њихове корелације са узорцима стијена са обронака гребена Мендељејева и из бушотине на гребену Ломоносова, научници су саставили сеизмичку стратиграфску шему арктичког региона и поново су реконструисали све фазе његовог геолошког развоја током посљедњих 157 милиона година.

Научници су доказали да гребен Мендељејева, који се протеже у дужини од 1.500 километара од острва Врангел према Канадском арктичком архипелагу, има древну преордовицијумску основу, исту као и континентални појас мора источног Арктика и да је то наставак континента, наводи се у истраживању.

Овај закључак је важан не само са становишта науке. Чињеница је да према Конвенцији Уједињених нација о морском праву из 1982. године, коју је Русија ратификовала, зона економских интереса земаља, које имају излаз на Сјеверни ледени океан, обухвата 200 наутичких миља од граница територијалних вода или 150 миља од граница континенталних појаса.

Нови подаци биће достављени Комисији Уједињених нација о границама континенталног појаса. Уколико то буде одобрено, Русија ће имати могућност да прошири границе своје економске зоне на Арктику.