latinica  ћирилица
11/12/2019 |  15:00 ⇒ 15:02 | Аутор: srpskainfo.com

Станивуковић и Бегић не могу да добију заштиту СИПА

Агенција за истраге и заштиту БиХ (СИПА) одбацила је захтјев предсједника Младих ПДП Бањалука Ивана Бегића и посланика ПДП у Народној скупштини Републике Српске Драшка Станивуковића да им пружи физичку и техничку заштиту.
Иван Бегић и Драшкo Станивуковић (фото:српскаинфо) -
Иван Бегић и Драшкo Станивуковић (фото:српскаинфо)

Истина, СИПА их је одбила још прије неколико мјесеци, а став СИПА постао је јавно доступан након што је објављен као одговор те полицијске агенције на питање посланика ПДП у Представничком дому БиХ Бранислава Бореновића.

Он је СИПА питао да ли је добила захтјев за физичку заштиту Бегића (тада још само новинара) и Станивуковића због угрожавања њихове безбједности.

- Да ли ћете ишта предузети како би се заштитила поменута лица која су данима под бруталним притиском појединих полицијских инспектора, одређених медија и непознатих лица при чему се не бирају средства затрашивања и угрожавања личне сигурности и имовине – питао је својевремено Бореновић.

Међутим, у одговору СИПА се наводи да они нису надлежни за обезбјеђење личности и објеката.

- За организовање и провођење физичке и техничке заштите лица и објеката надлежне су агенције за провођење закона на локалном нивоу, док је на нивоу Босне и Херцеговине надлежна Дирекција за координацију полицијских тела БиХ – наводи се у одговору СИПА.

Захтјев у СИПА је крајем фебруара послао Бегић, који очигледно није знао да је Дирекција за координацију још 2011. од СИПА преузела посао обезбеђења личности и имовине, и то само у институцијама БиХ.