latinica  ћирилица
11/12/2019 |  18:57 | Аутор: СРНА

Хандке непожељан за рушитеље бисте Иве Андрића и српских манастира

Иста она памет која је својевремено срушила бисту Иве Андрића у Вишеграду и рушила српске манастире на Косову и Метохији 1999. и 2004. године прогласила је нобеловца Петера Хандкеа непожељном особом у тамним просторима националне и вјерске искључивости, оцијенио је министар културе и информињања Србије Владан Вукосављевић.
Владан Вукосављевић (фото: www.kultura.gov.rs) -
Владан Вукосављевић (фото: www.kultura.gov.rs)

Он је поручио да су државе и државице из региона које нису послале своје представнике на уручење Нобелове награде из ускогрудих и србофобних мотива, пропустиле прилику да бар преко својих амбасадора буду огријане топлим сјајем великог догађаја приређеног у славу књижевности и човјекољубља.

- Разумjели смо њихове поруке и молићемо се за спас њихових посрнулих душа - навео је Вукосављевић у писаној изјави поводом одлуке Кантона Сарајево и Приштине да Хандкеа прогласе персоном нон грата.

Аустријски писац Петер Хандке примио је јуче Нобелову награду за књижевност за 2019. годину. Он је признање добио "за утицајно дјело које је језичком домишљатошћу истражило периферију и специфичност људског искуства".

Скупштина Кантона Сарајево донијела је данас декларацију у којој осуђује додјелу Нобелове награде Петеру Хандкеу и којом га проглашава персоном нон грата у овом кантону, пренијели су федерални медији.