latinica  ћирилица
11/12/2019 |  19:44 | Аутор: РТРС

Бањалука: Усвојен буџет за 2020. од 150,7 милиона КМ

Скупштина града Бањалука усвојила је вечерас буџет града за 2020. годину у износу од 150.702.000 КМ, од чега ће, уз очекивана средства из градског буџета и других извора, у капиталне инвестиције бити уложено око 50 милиона КМ.
Скупштина града Бања Лука (Фото:banjaluka.rs.ba) -
Скупштина града Бања Лука (Фото:banjaluka.rs.ba)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић нагласио је да ће овако конципиран буџет омогућити врло интензиван развој и реализацију низа пројеката од велике важности за све грађане Бањалуке.

Он је рекао да се очекује наставак трансформације у области саобраћаја, два нова моста, укупно 15 саобраћајница, те 25 милиона КМ улагања у водоснабдијевање и канализацију, што у периоду од наредне три до четири године рјешава питање водоснабдијевање за око 95 одсто становништва града.

Према његовим ријечима, буџет подразумијева и нових 600 мјеста у вртићима, двије нове спортске дворане, повећана средства за културу и спорт, те милион КМ за бесплатне превентивне здравствене прегледе становништва.

Радојичић је нагласио да је буџет конципиран с циљем убрзане трансформације Бањалуке - од центра па све до сеоског подручја, а са основним циљем да у граду буде боље, љепше и угодније живјети.

Он је додао да ће догодине бити веома много посла, поготово за грађевинску оперативу, али и да је евидентно и да постоји недостатак радне снаге у овој области.

- Надам се да ћемо на вријеме добити извођаче радова и да нам се неће дешавати ситуације као у овој години да нам падају тендери за различите пројекте од моста у Топлицама па до семафора у Ади. Нажалост, то је много шири проблем од наше локалне заједнице и ми на то веома мало можемо да утичемо - навео је Радојичић.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић рекао је да је буџет за наредну годину развојни, те да је суштина донесеног документа да прати Стратегију развоја града.

Он је нагласио да је највећи проблем града водоснабдијевање и да се у овој области улази у велике пројекте којима ће највећи број становника добити воду.

- Знамо да око 2.000 дјеце чека на смјештај у вртић и нових 600 мјеста ће у многоме растеретити ситуацију. Издвајамо и знатна средства за уређење пословних зона, а инвеститорима ће бити на располагању више од 100.000 метара квадратних земљишта за привредне активности - рекао је Талић.

У том свјетлу, он је издвојио и усвојену одлуку која ће растеретити привреднике који улажу у производњу, односно нулту стопу накнаде за уређење грађевинског земљишта.

Скупштина града Бањалука усвојила је и ребаланс буџета за ову годину у износу од 210.849.000 КМ, као и низ одлука о продужењу периода закупа градских простора под посебним условима, календар културних и туристичких манифестација.

Усвојени су и годишњи програми из области културе и спорта, за које су повећана средства, планови Одјељења за наредну годину, прихваћено је и задужење код Европске банке за обнову и развој и измјена регулационих планова.

Маја Јовановић именована је за новог начелника Одјељења за локални економски развој и стратешко планирање, а након што је положила свечану заклетву завршено је задње скупштинско засједање ове године.

Према ријечима предсједника градског парламента, прво засједање у наредној години требало би да буде крајем јануара.