latinica  ћирилица
12/12/2019 |  08:22 ⇒ 08:32 | Аутор: РТРС

Швајцарска омогућила размјену банкарских података са још 18 земаља

Швајцарски парламент одобрио је аутоматску размјену банкарских података са још 18 земаља почевши од 2021. године.
Банкарство  (фото:www.bankar.me) -
Банкарство (фото:www.bankar.me)

У уторак је Сенат посредством Представничког дома одобрио нову групу земаља за аутоматску размјену финансијских информација (АЕОИ). То значи да ће Швајцарска пружити детаље о банкарским рачунима које имају њихови држављани (или они са фискалним пребивалиштем у Швајцарској).

Заузврат, Швајцарска ће добити информације о банкарским детаљима рачуна који имају држављани/резиденти Швајцарске у тим партнерским земљама.

Међу нових 18 земаља са којима ће Швајцарска размјењивати ове информације су: Албанија, Азербејџан, Гана, Казахстан, Нигерија, Оман, Пакистан, Перу и друге.

Турска је такође била на разматрању, али Сенат је одлучио да још није спреман за аутоматску размјену. Недавни упад Турске у Сирију створио је сумњу у њену способност да гарантује заштиту података.

До сада, Швајцарска прима финансијске податке од 75 земаља и дијели податке са 63. То је због тога што поједине земље нису испуниле захтјеве за сигурношћу и поверљивошћу података (Бугарска, Костарика, Румунија и Кипар) или су одлучиле да не примају швајцарске податке.

Недавно су швајцарске власти откриле да су земљама поријекла или пребивалишта доставиле детаље о око 3,1 милиона банковних рачуна које држе странци (или они који имају фискално пребивалиште у иностранству). Заузврат је добила податке о банкарским детаљима о око 2,4 милиона рачуна које имају држављани/резиденти Швајцарске у 75 партнерских земаља.

Извор: bankar.me