latinica  ћирилица
12/12/2019 |  08:55 ⇒ 09:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Ађијус: Пресуда Младићу до краја 2020. године

Предсjедник Механизма за међународне кривичне судове Кармел Ађијус најавио је да ће правоснажна пресуда Ратку Младићу бити изречена до краја 2020. године.
Хашки трибунал (Фото: Wikimedia Commons) -
Хашки трибунал (Фото: Wikimedia Commons)

Кармел Ађијус је представљајући шестомjесечни извjештај у Савjету безбjедности УН рекао да очекује да ће, поред пресуде Ратку Младићу, до краја наредне године бити изречене и пресуде у поновољеном суђењу Јовици Станишићу и Франку Симатовићу.

На истој сjедници, помоћник министра правде Чедомир Бацковић апеловао је на чланове СБ УН да се активно ангажују на рjешавању отворених питања у раду Механизма за кривичне судове у Хагу, чији је мандат на истеку.

Бацковић је рекао да су многа питања и сугестије Србије до сада остале без одговора и посебно указао на бојазан Србије због тенденција да се измjени деценијска пракса ублажавања казни и пријевременог пуштања на слободу.

Истовремено је негодовао што већ деценију изостаје одговар на иницијативу Србије да њени осуђени држављани издржавају казну у својој земљи.

Главни тужилац Механизма за међународне кривичне судове у Хагу Серж Брамерц је, говорећи о земљама бивше Југославије на сједници Савјета безбједности УН, рекао да је широм Балкана присутно негирање злочина и величање ратних злочинаца.