latinica  ћирилица
12/12/2019 |  09:05 ⇒ 13:32 | Аутор: СРНА

Кустурица: Хандке показао да је човјек стијена

Прослављени српски режисер Емир Кустурица оцијенио је да је нобеловац Петар Хандке својим понашањем у Стокхолму током вишедневне церемоније додјеле Нобелове награде показао да је човјек стијена.
Кустурица и Хандке - Фото: РТРС
Кустурица и ХандкеФото: РТРС

- Хандке није ништа рекао о било чему што мијења курс. Он је, ипак, човјек стијена - рекао је Кустурица за Вечерње новости.

Лист подсјећа да су Хандкеа многи жељели да увуку у поље политике, али да се нобеловац није дао, па су умјесто тога његови критичари кроз здравицу коју је упутио аудиторијуму добили - поље јагода.

Петер Хандке је свој говор, који је трајао тек нешто дуже од минута, пред шведским краљем и краљицом, и у присуству највиших званица, посветио првој жени добитници Нобелове награде, Швеђанки Селми Лагерлеф и њеној метафоричној причи о дјечаку Нилсу Холгерсону који је летио са гускама.

Хандке је током кратке здравице рекао да његове жеље и поздрави одлазе дивљим гускама и "Чудесном путовању Нилса Олгерсона кроз Шведску".

- Моја жеља је да гуске у будућности, такође, лете и ван Шведске, по свим пејзажима, не само у Европи и тако претворе чак и најмање земље у земљу широм свијета. Дивље гуске Селме Лагерлеф , заувијек. Поље јагода, заувијек. И шумске јагоде, заувијек - поручио је Хандке на банкету.