latinica  ћирилица
12/12/2019 |  09:23 ⇒ 10:13 | Аутор: СРНА

Малишани прве балетске школе за вршњаке припремају "Зимску баладу" (ВИДЕО)

Директорка Прве балетске школе Бањалука Александра Срдић рекла је Срни да је манифестација "С љубављу храбрим срцима" прилика да малишани буду хумани од најранијег дјетињства и спознају да треба да отворе своје срце и помажу вршњацима.
Прва балетска школа Бањалука - Фото: СРНА
Прва балетска школа БањалукаФото: СРНА

Срдићева је рекла да Прва балетска школа за ову манифестацију припрема сасвим нову кореографију "Зимска балада", под вођством професорице Мине Башић из Новог Сада.

- Кореографију увјежбавају четири дјевојчице Софија Радановић, Ива Савић, Анђела Зрнић и Дајана Прпа које су завршиле основну балетску школу и сада су чланови балетске секције - рекла је Срдићева.

Срдићева је истакла да се Прва балетска школа са великим задовољством одазвала позиву да учествује у овој хуманитарној манифестацији, која је организована под покровитељством предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић.

- Ово нам није први пут да учествујемо у акцијама са хуманитарним циљем, те се радо одазивамо на позив. Са предсједницом Републике Српске смо партнери и на друге начине, јер она има слуха за наш рад и била је покровитељ нашег посљедњег годишњег концерта у Бањалуци када наше ученице представом на сцени показују шта су научиле - рекла је Срдићева.

Она је истакла значај ове манифестације јер, осим што подстиче људе да буду хумани, представља и прилику да се на једном мјесту широј публици представе умјетници, различитих афинитета, стручности и узраста.

Прва балетска школа у Бањалуци основана је прије шест година.

Срдићева је изразила задовољство што су до сада одржали пет веома успјешних годишњих концерата који представљају круну на крају школске године и на којима се тражила карта више.

- "Пепељуга", "Копелија", "Сњежана и седам патуљака", "Ружно паче"; све су то приче које смо покушали оживјети балетским покретима и адекватном класичном музиком. Ти моменти, када се сумира знање прикупљено током школске године, су за сваку нашу ученицу посебни, јер плешу пред суграђанима, пријатељима, родбином и желе да засијају у пуном сјају - рекла је Срдићева.

Тренутно балетску школу похађа више од 50 ученика који се на све начине труде да ускладе балет и обавезе у основној школи које похађају.

- Балет није секција, него школа која има четири разреда са предметима, чији се број повећава како балерине прелазе у виши разред. Некада је тешко ускладити све обавезе, јер сваки дан имамо часове овдје и трудимо се да нашим балеринама будемо подршка у сваком смислу - рекла је Срдићева.

Она је навела да ученице у овој школи добијају добру основу за наставак школовања на некој од академија или студија, те је поносна што су неке ученице након завршене балетске школе наставиле школовање у Будимпешти, а једна од њих и на академији у Ротердаму.

Десетогодишња Софија Радановић рекла је да већ шест година похаћа Прву балетску школу и да је веома узбуђена што ће учествовати на хуманитарној манифестацији за прикупљање средстава за изградњу дневних центара за дјецу са сметњама у развоју и бити партнер предсједници Републике Српске.

- Веома ми значи што ћу помоћи да се прикупе средства за изградњу центара у Бањалуци и Требињу за дјецу којој је помоћ неопходна, те имати прилику да плесом позовем суграђане да учествују и буду хумани - рекла је млада балерина.