latinica  ћирилица
12/12/2019 |  09:36 ⇒ 11:32 | Аутор: РТС

Папа Фрањо: За закон потребна сагласност свих вјерских заједница у Црној Гори

Папа Фрањо је у одговору на писмо патријарха Иринеја рекао да је за потврђивање закона о вјероисповијести потребна сагласност свих вјерских заједница у Црној Гори, објављено је на сајту Митрополије црногорско-приморске.

Митрополија црногорско-приморска је објавила да негативне посљедице Нацрта закона о слободи вјероисповијести види и поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања.

Папа је, како се наводи на сајту Митрополије, одговарајући на писмо његове светости патријарха српског Иринеја, истакао да су примједбе и забринутости од стране СПЦ размотрене у Римокатоличкој цркви са посебном пажњом.

- Захваљујем Вам се што сте ми братски изразили Вашу забринутост таквим предлогом закона због негативних посљедица које он може да произведе, не само за Српску православну цркву у Црној Гори, већ и за локалну католичку цркву - наводи се у одговору папе Фрање.

У писму се истиче да се државни секретар, кардинал Пјетро Паролин лично обратио црногорском премијеру Душку Марковићу.

То, како се наводи, није учињено са циљем да се мијеша у унутрашње ствари црногорске државе већ у нади да ће закон који се предлаже бити донијет на демократским принципима.

У супротном, неће бити потврђен ако се претходно не постигне највећа могућа сагласност свих вјерских заједница у Црној Гори, наводи се у писму папе Фрање.

Закон на дневном реду скупштине 24. децембра 

Влада Црне Горе је на сједници 6. децембра усвојила текст Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница и прослиједила га Скупштини која га је уврстила у дневни ред сљедеће седнице која је заказана за 24. децембар. 

- Када је Влада Црне Горе у мају ове године јавности представила Нацрт закона о слободи вјероисповијести било је јасно да се ради о тексту који не само да не гарантује ову слободу већ представља кршење елементарних људских права - навела је Митрополија црногорско-приморска.

Истиче се да начин на који је припреман, без претходних консултација и договора са Црквама и вјерским заједницама, показује да је "написан са циљем да буде параван за отимање цркава, манастира и црквене имовине".

- Као таквог препознале су га и остале православне Цркве, што су потврдили својим писмима Васељенски патријарх Вартоломеј и Свети Синод Руске православне цркве - навела је Митрополија на свом сајту.