latinica  ћирилица
12/12/2019 |  09:48 | Аутор: СРНА

Томпсонов узвик "За дом спремни!" за хрватски суд није споран

Хрватски Високи прекршајни суд пресудио је да кршење закона не представља то што је контроверзни пјевач Марко Перковић Томпсон узвикивао усташки поздрав "За дом спремни!" током извођења пјесме "Бојна Чавоглаве".
Томпсон (фото:AP/MIROSLAV LELAS -
Томпсон (фото:AP/MIROSLAV LELAS

Иако је тај суд донио већ пет правоснажних пресуда којима је утврдио да усташки поздрав "За дом спремни!" представља незаконито понашање, овај пут то није био случај, пише Јутарњи лист.

Посљедња пресуда није одаслана из суда и још није коначна јер се налази у Одјељењу евиденције судске праксе.

То одјељење анализира сваку новодонесену пресуду и утврђује да ли је у складу са претходним које су се тицале истог питања, али и Европског суда за људска права и Суда Европске уније, чији су ставови обавезујући за хрватско правосуђе.

Као највиши суд у прекршајној грани, Високи прекршајни суд надлежан је и за уједначавање судске праксе у Хрватској.

У случајевима када Одјељење евиденције судске праксе због неусклађености са ранијим пресудама заустави нову, а такви случајеви у судској праски нису чести, сазива се општа сједница судског одјељења у чијој је надлежности и спорна пресуда. У овом случају то је Одјељење за прекршаје јавног реда и мира Високог прекршајног суда.

Пресуда којом је Томпсон ослобођен кривичне одговорности донесена је у новембру.

Трочлано вијеће Високог прекршајног суда одбило је жалбу Полицијске управе шибенско-книнске на првостепену ослобађајућу пресуду Општинског суда у Шибенику донесену у октобру 2018. године.

Том пресудом је Томпсон ослобођен кривичне одговорности за узвикивање поздрава "За дом спремни!" на три концерта који су одржани 2015, 2016. и 2017. године.