latinica  ћирилица
12/12/2019 |  10:03 | Аутор: СРНА

Павић: Аћимовић остаје кандидат за Савјет министара

Драшко Аћимовић остаје кандидат ДНС-а за министра за људска права и избјеглице у новом сазиву Савјета министара јер су органи странке тако одлучили, изјавио је предсједник ДНС-а Марко Павић.
Марко Павић - Фото: СРНА
Марко ПавићФото: СРНА

- Нико није оспорио знање, стручност, начин доношења одлуке. Чак има и притисака да се неке друге одлуке донесу које нису органи усвојили. Чак и постављају рокове. А, ово што су органи усвојили се оспорава. То су неки апсурди, ја то не разумијем - навео је Павић.

Када је ријеч криитеријумима за кандидовање Аћимовића, он је навео да су била два критеријума - један да буде из реда осталих, а други да је познавалац ресора.

- Нису ту само у питању избјеглице. Тежиште је на људским правима, а људска права су једна од најтежих области у БиХ, на шта је међународна заједница фокусирана. Зато на том мјесту мора бити човјек који познаје унутрашње прилике, а што је још важније - који познаје функционисање међународних стандарда у тој области - рекао је Павић за Независне новине.

Он је додао да је Аћимовић нестраначка личност, али да није непознато име у ДНС-у и да је "дошао са истим овима што се сада буне".

Павић је најавио да ће ДНС напустити одређени број функционера који себе виде у неком бизнису преко функција у странци.

- Оставили смо врата и прозоре широм отворене. Мислим да ће сами изаћи који су заостали прошли пут, који су мислили нешто ушићарити кроз ДНС - рекао је Павић.

Он је додао да напади на ову странку долазе у вријеме кад су односи ДНС-а и СНСД-а кренули добром узлазном линијом.

- Више немамо међусобних размирица, а некоме то очигледно не годи. Вјероватно нисмо добро провјетрили ДНС. Чињеница је да нас напушта један број функционера који себе виде у неком бизнису преко ДНС функција. ДНС то не прихвата и долази у сукоб с таквима - навео је Павић.

Говорећи о очекивањима од Владе Српске и новог Савјета министара, Павић је рекао да је у честитки педсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији рекао да питање економије стави на прво мјесто.

- Да бисмо напредовали као земља морамо створити привредни амбијент. Без тога све ово друго је бесмислено - истакао је он.

Што се тиче Владе Српске, Павић сматра да је она имала добрих потеза те да сада недостаје један елемент - повећање индустријске производње, што би, како је нагласио, требало да буде предмет економске политике.

На питање да ли ће ДНС Тегелтији и премијеру Српске Радовану Вишковићу дати безусловну подршку, он је навео да неће бити условљавања и да ова странка никада није условљавала било кога