latinica  ћирилица
12/12/2019 |  10:36 ⇒ 10:37 | Аутор: РТРС

Град Бањалука: Милион марака за новa раднa мјеста

Град Бањалука у наредној години издвојиће 950.000 марака како би помогао локалним привредницима да набаве недостајуће машине и повећају производњу.
Нова радна мјеста (Фото: архива) -
Нова радна мјеста (Фото: архива)

Дио средстава биће усмјерен и за самозапошљавање суграђана. Неће изостати ни подршка средњим стручним школама за опремање кабинета за извођење практичне наставе.

- Буџетом за 2020. годину предвиђено је и 140.000 КМ који ће бити усмјерени искључиво за опремење кабинета за практичну наставу средњих стручних школа, како би ученици, послије школовања, изашли што спремнији на тржиште рада – изјавио је начелник Одјељења за привреду Раденко Комљеновић.

Он је нагласио да је ове године Град помогао 40 предузетника за набавку основних средстава.

Град суфинансира 30 одсто од вриједности основних средстава или највише 20.000 КМ по предузећу. Набавка основних средстава се спроводи на начин да предузеће прво набави основно средство, а Град потом исплаћује свој дио за суфинансирање.

Истовремено, новчану подршку од 3.000 до 7.000 КМ добило је и 65 незапослених Бањалучана како би сами засновали свој бизнис.

Седам бањалучких школа добило је средства за опремање кабинета за практичну наставу у оквиру јединственог програма, уведеног прошле године на иницијативу пословне заједнице.