latinica  ћирилица
12/12/2019 |  10:56 ⇒ 12:28 | Аутор: РТРС

Бијељина: Завршена вакцинација против сезонског грипа

Након непуних мјесец дана, у Бијељини је завршена вакцинације против сезонског грипа.

Због много веће заинтересованости становника у односу на претходну годину, све набављене вакцине намијењене су осјетљивој групи, која не плаћа вакцину против сезонског грипа.

Већина становника Семберије схвата значај вакцинације против сезонског грипа. И они који се не вакцинишу, сматрају да је то добра ствар, коју треба радити ради превенције.

Из бијељинског Дома здравља поручују да је ове године за 30 до 40 одсто веће интересовање у односу на претходну. Вакцинација је завршена за оне који желе да плате вакцину, јер су све набављене дозе потрошене, иако их је било доступно више него претходне године.

- Дом здравља Бијељина је ове године у односу на претходну набавио нешто већу количину, односно за 30 процената је било веће интересовање. Имамо такву ситуацију да нам се и ових дана јављају људи који би хтјели да приме вакцину, но тај број није велики - каже Зоран Дакић, начелник Хигијенско- епидемиолошке службе Дома здравља у Бијељини.

Набавка нових доза вакцина није планирана, каже Дакић и истиче да је број обољелих од акутних респираторних инфекција и обољења сличних грипи сличан као и претходне сезоне.

- Имамо до сада, до 50 седмице ове године, у односу на претходну регистрован веома сличан број, негдје око 300 случајева акутне респираторне инфекције, но разлика је у учесталости обољења сличних грипу. Прошле године у ово вријеме било је 50 случајева, а сада имамо тренутно пријављених 25 - додао је Дакић.

Повећано интересовање за вакцинацијом је због нешто теже клиничке слике обољелих током претходне сезоне.

За све оне који желе да приме вакцину против сезонског грипа, могу је набавити у апотекама по нешто вишој цијени од 20 марака, колико је износила у Дому здравља.