latinica  ћирилица
12/12/2019 |  11:24 ⇒ 19:52 | Аутор: СРНА

Михајловићу награда за животно дјело, Јахини Гузељ за најбољу књигу

Драгослав Михајловић и Јахина Гузељ овогодишњи су добитници књижевне "Велике награде Иво Андрић" Андрићевог института у Андрићграду.
Кустурица, Делић, Баздуљ и Никчевић - Фото: СРНА
Кустурица, Делић, Баздуљ и НикчевићФото: СРНА

Награду за животно, књижевно стваралаштво, које представља укупни допринос књижевности и култури добио је Михајловић, а Гузељова за најбољу књигу "Дјеца Волге" објављену током године, саопштено је на конференцији за новинаре на којој су говорили чланови жирија прослављени српски режисер Емир Кустурица, академик Јован Делић, књижевник Мухарем Баздуљ и књижевни критичар Желидраг Никчевић.

Андрићев институт у Андрићграду је 2015. године установио "Велику награду Иво Андрић" која се већ традиционално уручује 27. јануара на Савиндан.

Андрићев институт у Андрићграду, на чијем челу је прослављени свјетски редитељ Емир Кустурица, основан је 28. јуна 2013. године.

Јединствена је установа културе, науке и образовања, која својим радом обједињује настојања Републике Српске и Републике Србије да у тим областима остваре значајне резултате.

Своје научне резултате из области друштвених и хуманистичких наука остварује кроз рад четири одјељења - за књижевност, српски језик, историју и Одјељења за филм и медије.