latinica  ћирилица
12/12/2019 |  11:48 ⇒ 15:23 | Аутор: СРНА

Предвиђено повећање транспарентности јавног сектора

Приједлогом Програма економских реформи од 2020. до 2022. године предвиђено је повећање транспарентности јавног сектора у Републици Српској финализирањем потпуне евиденције.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

- У Републици Српској су у току активности смањења учешћа издатака за текућу потрошњу у јавној управи, што ће бити реализовано успостављањем регистра запослених код корисника буџетских средстава, те измјеном организације јавне управе и повећањем ефикасности њеног рада - истиче се у наведном документу који би Народна скупштина Републике Српске требало да разматра на предстојећој посебној сједници.

Доношењем Закона о регистру запослених код корисника буџетских средстава Републике Српске створене су претпоставке за реализацију наведене реформске мјере.

Циљ је да буде успостављен свеобухватан регистар запослених код корисника буџетских средстава ради стварања јединствене евиденције броја запослених и транспарентнијег коришћења буџетских средстава за лична примања запослених, а то ће бити основ за операционализацију стратешких планова за смањење укупне потрошње на плате.

У документу се наводи да се неефикасност јавног сектора огледа у неефикасности јавних предузећа, а постоји простор и за унапређење јавне управе Републике Српске, првенствено њеном дигитализацијом.

Реформу јавних предузећа треба посматрати у три сегмента - јавна предузећа која захтијевају буџетску подршку, комунална јавна предузећа у власништву јединица локалне самоуправе, те стратешка јавна предузећа од којих се очекује да буду профитабилна и да буду један од извора прихода буџета Републике, чија реформа мора да буде пажљиво спроведена ради ефикаснијег пословања.

Неусклађеност образовања и тржишта рада доводи до структурне незапослености, негативно утиче на конкурентност и продуктивност привредних субјеката, доводи до нерационалне употребе ресурса, а с друге стране, повећава и трошкове привредним субјектима како би преквалификовали кадар.

У области високог образовања, школујући кадар за занимања за којим Република нема потребе, ствара се јаз између образовног сектора и тржишта рада и незадовољство оних који завршавају факултете за којим тржиште рада тренутно не исказује потребу, напомиње се у документу.

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске заказана је за понедјељак, 16. децембра.