latinica  ћирилица
12/12/2019 |  12:05 ⇒ 12:42 | Аутор: sputniknews.com

Русија: Повлачење курдских одреда у Сирији у потпуности реализовано

Повлачење курдских јединица је на сјевероистоку Сирије је у потпуности завршено, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Курди - Фото: Novosti.rs
КурдиФото: Novosti.rs

Према њеним ријечима, завршено је повлачење курдских формација са границе са Турском, и успостављено је редовно заједничко патролирање на том подручју.

- Поред тога, у долини Еуфрата заједно са Анкаром настављамо да спроводимо меморандум од 22. октобра. Рад се одвија у два правца – спречавање обнављања борбених дејстава и побољшање хуманитарне ситуације - истакла је Захарова на брифингу.

- Формирана је демилитаризована област у зони операције Извор мира. Функционише и руско-турски координациони центар - додала је Захарова.

Навела је и да у тој демилитаризованој зони на руски стручњаци пружају медицинску помоћ цивилном становништву – лијече око 3.000 пацијената.

Такође спроводе акције подјеле прехрамбених пакета онима којима је то потребно, нагласила је Захарова.

- Најтежа ситуација у том региону остаје у областима које су изван контроле власти – прије свега у зони деескалације у Идлибу и на источној обали ријеке Еуфрат - оцијенила је она.

Подсјетимо, предсједници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, потписали су 22. октобра меморандум о разумијевању у десет тачака. У њему се, између осталог, говори да се на сиријску страну сиријско-турске границе изван зоне турске операције "Извор мира" уводе јединице руске војне полиције и сиријске пограничне службе.

Они су помагали при повлачењу курдских јединица и њиховог наоружања на 30 километара од сиријско-турске границе. Од тог тренутка почело је заједничко руско-турско патролирање у дубини од 10 километара од границе према западу и истоку од области у којој се изводи операција "Извор мира", осим града Камишлија.