latinica  ћирилица
12/12/2019 |  14:31 ⇒ 14:33 | Аутор: sputniknews.com

Њемачка одбацила санкције САД: О европској енергетској политици одлучује Европа

Њемачка одбацује све покушаје страних сила да врше утицај на њену енергетску политику - о њој одлучује Европа, а не САД, изјавио је министар иностраних послова Њемачке Хајко Мас.
Сјеверни ток 2 (фото: Nord Stream 2 / Paul Langrock) -
Сјеверни ток 2 (фото: Nord Stream 2 / Paul Langrock)

Мас је тако реаговао на санкције које је Вашингтон најавио у вези гасовода "Сјеверни ток 2", који граде Њемачка и Русија.

- О европској енергетској политици одлучује Европа, а не САД. Одбацујемо било какво мијешање споља и санкције са екстратериторијалним дејством - нагласио је он у саопштењу.

Нешто раније је Комитет за оружана питања Представничког дома САД формирао нацрт буџета за 2020. годину, а међу ставкама налази се "супротстављање Русији у различитим областима". Између осталог, предвиђене су санкције против гасовода "Сјеверни ток 2" и "Турски ток".

Овај документ предат је америчком предсједнику Доналду Трампу на потписивање.

"Сјеверни ток 2"

Пројекат "Сјеверни ток 2" подразумијева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Њемачке.

Он ће проћи кроз територијалне воде или искључиво економске зоне држава дуж обале Балтичког мора: Русије, Финске, Шведске, Данске и Њемачке. Нови цјевовод требало би да буде изграђен поред "Сјеверног тока".

Планирано је да нови гасовод почне са радом 2020. године.

Повезане вијести:

Европска унија о санкцијама против "Сјеверног тока 2"