latinica  ћирилица
12/12/2019 |  15:14 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Радмановић: До Нове године потврда новог састава Савјета министара

До Нове године требало би да буде потврђен нови састав Савјета министара, а процес се одвија успорено због изостанка договора СДА са коалиционим партнерима у Федерацији, истакао је замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Небојша Радмановић.
Небојша Радмановић - Фото: РТРС
Небојша РадмановићФото: РТРС

Радмановић је, у емисији Отворено речено Радија Републике Српске, говорећи о предложеним кандидатима за министре у Савјету, нагласио је да СНСД, чији је и потпредсједник, не утичу на одлуке коалиционих партнера.

Он је навео да Програм реформи, који је откочио процес формирања власти, не крије тајне у шта ће се грађани ускоро увјерити.

План је био да Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ на посебној сједници 18. децембра потврди састав Савјета министара. Ипак, замјеник предсједавајућег овог дома, није оптимиста, јер представници СДА нису завршили консултације са својим коалиционим партнерима. Вјерује да би 23. децембра могао бити изабран Савјет министара.

- Данас можемо рећи - уколико би СДА ових дана то завршила, до недјеље или евентуално у понедјељак као што најављују, могли би за седам дана извршити провјере и конституисати Савјет министара. Важно је за све у БиХ да се нешто дешава и да радимо пуним капацитетом. Надам се ипак да би то у периоду до Нове године могло бити завршено - каже Радмановић.

Српским кадровима припада позиција предсједавајућег Савјета, три министарске и три позиције замјеника министара. СНСД је предложио своје кандидате, као и ДНС који је за министра за људска права и избјеглице предложио Драшка Аћимовића. Са овим потезом нису били задовољни поједини истакнути чланови ДНС-а, а Радмановић истиче да је ријеч о унутарстраначком питању на које СНСД нема утицај.

Поводом медијских спекулација да је врх СНСД-а тражио од ДНС-а да до сутра предложи новог кандидата Радмановић је одговорио:

- Ја немам ту информацију, а био сам јуче и са предсједником СНСД-а Милорадом Додиком и то питање није било "на столу". Такав је коалициони однос. Ако би једна политичка партија утицала на кадровска рјешења других, онда би то био хаос из кога не би знали како да изађемо.

Када је ријеч о формирању власти, процес је одблокирао договор чланова Предсједништва у вези са сарадњом са НАТО. Радмановић је рекао да Програм реформи који је послат у Брисел не крије тајне.

- Чињеница је да, на првом мјесту, документ јасно каже да се не прејудицира чланство у НАТО савезу, а на другом мјесту да се чланство не прејудицира јер ће о томе одлучивати Предсједништво и Парламент БиХ у складу са Уставом и законом. То су реченице које би требало свима да буду јасне и довољне. Ако не прејудицирате чланство, не прејудицирате ни Акциони план за чланство (МАП), о којем су престали да причају - нагласио је он.

У овом тренутку проблематичан је процес интеграције у Европску унију. Савјет уније донио је закључак у којем се, између осталог, истиче да БиХ није успјела у довољној мјери испунити одређене критеријуме. Радмановић сматра да је Унија требало да одобри кандидатски статус, да би се наредне године кренуло са отварањем поглавља.

- Наравно, то је мој лични оптимизам који ће се тешко остварити због Европљана који спавају, који не разумију да је у питању опстанак ЕУ уколико се не прошири на пет земаља Балкана - истиче Радмановић.

У Републици Српској ближи се обиљежавање Дана Републике. Радмановић је рекао да ће се 9. јануар и даље славити и обиљежавати јер је ријеч о важном датуму за све грађане, те да су непотребне политике усмјерене против Републике Српске.