latinica  ћирилица
12/12/2019 |  16:04 ⇒ 17:54 | Аутор: СРНА

Више од милион KM за инфраструктуру у повратничким насељима

Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић потписао је данас са начелницима и градоначелницима из десет локалних заједница Републике Српске уговоре о додјели више од 720.000 КМ за пројекте развоја и изградње инфраструктуре у насељима у којима живе повратници.

Ријеч је о пројектима за које су општине и градови аплицирали у Републичком секретаријату за расељена лица и миграције.

Уговори о пројектима укупне вриједности од 300.000 КМ потписани су данас и са начелницима шест општина из Федерације БиХ у којима су повратници Срби.

Аћић је рекао да су начелнике и градоначелнике данас у два термина упознали о плановима који ће бити реализовани сљедеће године у оквиру ове намјене.

- Данас смо са градовима Приједор, Бањалука, Зворник, Требиње и општинама Теслић, Лакташи, Модрича , Шамац, Пелагићево и Котор Варош потписали уговоре укупне вриједности преко 720.000 КМ који ће се имплементирати у области инфраструктуре у дијеловима насеља у којима су се смјестили повратници и они се тичу највише изградње саобраћајница и пратеће комуналне инфраструктуре - рекао је Аћић.

Када су у питању општине у ФБиХ, Аћић је рекао да је ријеч о повратницима Србима у ФБиХ, те да су потписани пројекти укупне вриједности од 300.000 КМ за групу општина коју чине Дрвар, Босански Петровац, Босанско Грахово, Кључ, Сански Мост и Гламоч.

Аћић је додао да се до краја године очекује потписивање пројеката са још једном групом општина из ФБиХ на основу оперативних средстава које ће Секретаријат добијати.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић рекао је да је овај град потписао два уговора и то један за асфалтирање пута у мјесној заједници Баљковица гдје живе Срби повратници и други уговор за асфалтирање дијела пута у мјесној заједници Малешићи односно мјесној заједници Клиса, путни правац који спаја те двије мјесне заједнице.

- У Мјесној заједници Клиса живе повратници Бошњаци и овај пут ће им омогућити квалитетнију везу са једним значајним простором града Зворника. Вриједност оба уговора је 110.000 КМ, а пројекти ће бити реализовани већ почетком грађевинске сезоне наредне године - каже Стевановић.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је са Секретаријатом за избјеглице и расељена лица потписан уговор о изградњи игралишта у насељу Лазарево гдје има доста расељених лица, вриједности 40.000 КМ.

- Сваке године настојимо да се пријавимо за понеки пројекат који се тиче расељених или избјеглих лица. У Бањалуци има доста становништва које је или избјегло или расељено - рекао је Радојичић.

Он је додао да је прошле године грађен водовод у мјесној заједници Мишин Хан, а да је данас потписан уговор који се односи на изградњу дјечијег игралишта у насељу Лазарево гдје има доста расељених лица.

- Већ смо аплицирали за сљедећи пројекат, а то је канализација у насељу Врбања - рекао је Радојичић и додао да се иградња игралишта у Лазареву уклопила и у градску акцију изградње дјечијих игралишта, те да ће то бити 25. дјечије игралиште на различитим локацијама у Бањалуци.