latinica  ћирилица
12/12/2019 |  16:10 ⇒ 16:11 | Аутор: sputniknews.com

Мошти Св. Василија Острошког на сабору у Никшићу (ВИДЕО)

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије најавио је да ће мошти Светог Василија Острошког бити на великом црквен-народном сабору у Никшићу заказаном за 21. децембар.
Никшић (Фото: montenegro.travel) -
Никшић (Фото: montenegro.travel)

- Позивамо све људе да дођу да цјеливају (мошти), као што долазе у Острогу и цјеливају и муслимани... Има и филм који је урађен о једној муслиманки из Казахстана која је ту дошла, и која је имала виђење Светога Василија и њему се поклонила и дошла ту у Острог. Тако исто долазе масовно и римокатлоци. Свети Василије не дијели људе, свеци не дијеле људе као што и Христос коме се они клањају није дошао да дијели и да укида Закон и пророке, него да обједини и Закон и пророке и да они постану пророци читавог свијета, и да се (испуни) закон Божији који проповиједа и свједочи ова црква и Митрополија Зетска и Црногорска већ 800 година - рекао је митрополит.

Он је навео и да има намјеру да око Божића позове на Светопетровску вечеру или ручак представнике свих политичких странака у Црној Гори, било да су муслимани, католици, Албанци или Црногорци.

- Све представнике ћу да позовем на једну братску вечеру помирења свих у Црној Гори. Да на том помирењу и братској љубави градимо будућност, и своју и своје дјеце и Црне Горе, а не на мржњи, на диобама и свађама, крвопролићима и ономе што је грађено нарочито од 1941 - рекао је митрополит Амфилохије.

Он је додао и да "онај који је некрштен природно жели да црква буде некаква његова прћија".

- Заиста се обраћам и овима који су сада на власти да прије свега схвате да ничија није до зоре горела, и да је свака власт од данас до сутра, као и наши животи. Према томе, ја их позивам да се они сами врате оном изворном црногорству, изворној Црној Гори, и да се ослободе од насљеђа братоубилачког и богоубилачког, јер све што је грађено овдје (у Манастиру Острог) грађено је на љубави према Богу и љубави према ближњима. То је свједочанство ове светиње - поручио је митрополит Амфилохије.

Српска православна црква објавила је раније видео којим позива вјерни народ у Црној Гори на Свету литургију у Никшићу.