latinica  ћирилица
12/12/2019 |  16:32 | Аутор: СРНА

Полетио први електрични комерцијални авион (ВИДЕО)

Канађани су испробали први електрични комерцијални авион - хидроавион на електрични погон канадске компаније "Харбур ер" /Harbour Air/.
Први електрични комерцијални авион "Харбур ер" (Фото: Twitter/Harbour Air Seaplanes) -
Први електрични комерцијални авион "Харбур ер" (Фото: Twitter/Harbour Air Seaplanes)

Овај авион, направљен у сарадњи са компанијом "Магникс", ушао је у историју авијатике успјешно полетјевши из Ванкувера са шест путника на кратки троминутни пробни лет.

Летјелицом, коју покреће 750 коњских снага, пилотирао је извршни директор и оснивач компаније Грег Мекдугал.

Управа аустралијске фирме "Магникс", која је на Салону аутомобила одржаном почетком године у Паризу представила нови погонски систем, наводи да су њени инжењери осмислили електрични авион у настојању да створе "чист и ефикасан начин напајања авиона погонским горивом".

Пробни лет је први корак у добијању сертификата за електрични авион за комерцијалну употребу.

"Харбур ер" нада се да ће цјелокупну флоту ових авиона оформити до 2022. године, под условом да се гарантује безбједност у лету и добију сва регулаторна одобрења.

Прелаз на електрични погон у авио-саобраћају могао би допринијети смањењу емисије угљен-диоксида, једног од највећих загађивача Земље.

Садашњи авионски летови на гориво ослобађају емисије гасова стаклене баште.

Чак и кратак лет, на примјер из Лондона до Единбурга и назад, доприноси вишим емисијама угљен-диоксида него просјечне годишње емисије угљен-диоксида у Уганди или Сомалији.

Тако лет из Лондона до Рима и назад оставља "отисак" угљен-диоксида од 234 килограма по путнику, што је више од просјека који годишње остварују грађани 17 свјетских земаља!

Повратни лет на релацији Лондон-Њујорк генерише 986 киограма угљен-диоксида по путнику, наводе агенције.

На развоју електричних авиона ради још неколико великих компанија, међу којима су "Боинг" и "Ербас".