latinica  ћирилица
12/12/2019 |  16:39 | Аутор: СРНА

Линта: Пресуда Перковићу за рехабилитацију усташтва

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта изјавио је да најновија пресуда суда у Загребу да хрватски пјевач Марко Перковић "Томпсон" није прекршио закон узвикујући усташки поздрав "За дом спремни", представља потврду чињенице да хрватско правосуђе активно доприноси рехабилитацији усташког покрета.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта је оцијенио као скандалозну, али очекивану, пресуду Високог прекршајног суда у Загребу да Перковић узвикивањем усташког поздрава "За дом спремни" на почетку србомрзачке пјесме "Бојна Чавоглаве" није прекршио закон.

Како истиче Линта, Високи прекршајни суд је својом антицивилизацијском пресудом само потврдио неспорну чињеницу да хрватско правосуђе активно доприноси потпуној рехабилитацији усташког покрета и геноцидне Независне државе Хрватске.

- Добро је познато да усташки пјевач Марко Перковић Томпсон, која је пјевао и о клању Срба, има пуну подршку ХДЗ-а и хрватске власти која издваја стотине хиљада евра на годишњем нивоу за финансирање његових концерата широм Хрватске - навео је Линта у писаној изјави.

Он је подсјетио да хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић сматра усташу Томпсона великим патриотом и да је то њен омиљени пјевач.

Према његовим ријечима, отворени усташа "Томпсон" је икона и идол и хрватског премијера Андреја Пленковића и фудбалске репрезентације Хрватске на челу са селектором Златком Далићем и капитеном Луком Модрићем који је по мајци Србин, као и већине хрватског народа.

Линта је истакао да пресуда Високог прекршајног суда и многе друге чињенице само потврђују очигледну истину да Хрватска није модерна и демократска држава јер се у њој не поштују универзалне вриједности, међународне конвенције, Устав и закони.

- Хрватска је у суштини шовинистичка држава у којој је дозвољено и легитимно исказивати бијесну мржњу и вербално пријетити Србима узвикивањем усташког поздрава "За дом спремни" и на многе друге начине, физички нападати, шиканирати и премлаћивати Србе, отимати српску имовину и величати ратне злочинце без казне и посљедица - навео је Линта.

Према његовим ријечима, многе чињенице показују да Хрватска није способна да буде истински демократска држава која би гарантовала права свих својих грађана и у којој би владала нулта толеранција према говору мржње, насиљу, дискриминацији, усташтву и ратним злочинцима.

Хрватски Високи прекршајни суд пресудио је да кршење закона не представља то што је контроверзни пјевач Марко Перковић "Томпсон" узвикивао усташки поздрав "За дом спремни!" током извођења пјесме "Бојна Чавоглаве".

Иако је тај суд донио већ пет правоснажних пресуда којима је утврдио да усташки поздрав "За дом спремни!" представља незаконито понашање, овај пут то није био случај, пише Јутарњи лист.