latinica  ћирилица
12/12/2019 |  16:50 ⇒ 19:38 | Аутор: СРНА

Утврђени амандмани на Приједлог програма економских реформи

Влада Републике Српске утврдила је данас амандмане на Приједлог програма економских реформи Републике Српске за период 2020-2022. године, по хитном поступку, а чије је приједлоге додатно усагласила са социјалним партнерима.
Влада Српске - Фото: РТРС
Влада СрпскеФото: РТРС

Влада Српске додатно је усагласила одређене приједлоге амандмана са социјалним партнерима након упућивања Приједлога програма економских реформи Републике Српске за период 2020-2022. године у Народну скупштину Републике Српске, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

- Усаглашавањем са социјалним партнерима, предложено је да се поједине активности бришу и да ће се у наредном периоду изнаћи друга рјешења - појашњено је у саопштењу.

У саопштењу се истиче да ће у мјери Реформа здравственог система бити пронађена друга рјешења за смањење злоупотребе боловања, те за онемогућавање злоупотреба обавеза из радног односа и права из области здравствене заштите и других прописа.

У мјери Унапређење повезаности образовања и тржишта рада и јачање приступа и квалитета образовања, неће бити формирана посебна јединица у Министарству просвјете и културе с циљем повезивања школа и послодаваца, ревизије наставних планова и занимања, те прилагођавања образовног система потребама тржишта рада, јер ће тај посао радити постојеће службе.

- Такође, реорганизација средњих школа подразумијева промјене само у структури занимања, али не и гашење одређеног броја школа, већ само неких од занимања - додаје се у саопштењу.

Влада Републике Српске на сједници је донијела Правила о измјенама и допунама Правила пласмана средстава по кредитним линијама и зајмовима.

Имајући у виду константне потребе привреде Републике Српске за унапређењем пословања и пословних процеса путем убрзаног увођења нових технологија, Инвестиционо-развојна банка /ИРБ/ Републике Српске Бањалука је овим измјенама по кредитним линијама предвидјела могућност фиксне каматне стопе за пласман кредита крајњим корисницима чија је намјена увођење нових технологија.

ИРБ Српске планира да у сарадњи са Фондом за развој и запошљавање Републике Српске Бањалука и Фондом за развој источног дијела Републике Српске Источно Ново Сарајево за те пласмане уведе фиксну излазну каматну стопу ИРБ Републике Српске, која уз ограничење марже комерцијалних банака за крајњег корисника представља фиксну каматну стопу до три одсто.

- Циљ новог производа је подизање квалитета и конкурентности на ино-тржишту, као и убрзање процеса увођења нових технологија у привредним субјектима у Републици Српској - истиче се у саопштењу.

С циљем унапређења пронаталитетне политике и помоћи младим брачним паровима у рјешавању стамбеног питања ИРБ Српске увела је нову кредитну линију за брачне парове млађе од 30 година /обоје/, по којој је фиксна каматна стопа до три одсто, уз ограничење марже финансијског посредника.

Осим тога, са циљем помоћи социјално угроженим лицима и породицама које се брину о лицима са сметњама у развоју, проширена је и бенефицирана група корисника стамбених кредита за родитеље или старатеље дјеце и пунољетних лица са сметњама у развоју, који на овај начин добијају фиксну каматну стопу до 3,6 одсто.