latinica  ћирилица
12/12/2019 |  19:35 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Суфинансирање станова за младе пожељно у свим локалним заједницама

Најмање 16.000 беба годишње требало би да буде рођено у Српској, како би се поправила негативна демографска слика.

Програм демографске обнове је најављен, али до тада и Република и локалне заједнице, преиспитују досадашње и трагају за новим мјерама.

Искорак је направио Добој и то суфинансирањем куповине стана младим брачним паровима. Да ли је то модел и за остале градове и општине?

- Сматрам да је град Добој јасно послао поруку свим младим људима да не треба да напуштају свој град и државу. Ми смо једни од њих - поручио је Давор Блесић, којем су јуче уручени кључеви стана.

Многи питају могу ли њихове локалне заједнице слиједити овај примјер. Бањалучанин Васкрсија, отац 11-мјесечног Петра, каже да су услови родитељство солидни, али да упркос свим причама постојеће мјере пронаталитетне политике нису довољне.

- Коме треба, то није довољно сигурно. Да ли се може урадити више? Ако може - нека ураде и помогну - каже Васкрсија.

С обзиром на број становника, највећа очекивања и јесу управо у највећем граду Српске. Ипак, о моделу из Добоја Бањалука не размишља, већ разматра сопствени.

- Разрађује се један модел којим би град понудио земљиште. Наше учешће би могло да буде земљиште за стамбену градњу на локацијама гдје их град има и евентуално накнаде и даџбине, а то би онда смањивало укупну цијену градње - појашњава градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

О моделу из Добоја размишља Бијељина, која има сличне мјере пронаталитетне политике као и Бањалука.

- Није искључено да би град Бијељина могао да суфинансира изградњу станова у наредном периоду - наводи градоначелник овог града Мићо Мићић.

Општина Вишеград с обзиром на величину, један је од позитивнијих примјера. Начелник ове општине Младен Ђуровић каже да је у току фаза израде пројектне документације за зграду од 24 стана за младе брачне парове.

Јужније - Требиње је пионир је у стамбеном збрињавању младих.

- Дошли смо у ситуацију да су млади брачни парови конкурисали за зграду у центру, гдје квадрат кошта 1.800 КМ, а они ће добити за 1.250 КМ - каже Мирко Ћурић, градоначелник овог града.

Република Српска и даље чека национални програм демографске обнове. У њему би уз досадашње појединачне мјере, требало да буду садржане и мјере које спроводи Република Српска, а план је да оне не буду искључиво финансијске природе, већ и да омогуће квалитетније спајање рада и родитељства, али и побољшање свеукупног амбијента.