latinica  ћирилица
12/12/2019 |  19:41 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Сјећање на Србе страдале у Вучиловцу и Крепшићу

У српским селима Вучиловац и Крепшић код Брчког обиљежена је 27. годишњица од страдања Срба у овим мјестима, које су 12. децембра 1992. године напале јединице ХВО и регуларних хрватских оружаних снага из правца Орашја и Хрватске. Српско село Вучиловац са 260 домаћинстава до темеља је уништено, а мјештани који нису успјели побјећи су побијени.

У Вучиловцу је убијено 49 Срба. Најмлађа жртва био је 10-годишњи Бојан Лукић, а најстарија 86-огодишњи Крста Арсенић. Сока Максић, са тешком муком, сјећа се тог дана.

- Гранате су падале са свих страна. Једне су летјеле из Подгајаца, једне из Раејва Села, једне из Бидовица. Један Бошњак је спасио доста нашег народа на тенку и жртвовао се да ми прођемо - прича Максићева.

Страдала су и 24 борца Војске Реублике Српске из Челиница, који су покушали одбранити српску нејач и Коридор живота Републике Српске. Душко Рулић, изгубио је оца Недељка.

- И мој отац је, између осталих, положио ту живот. Ми се трудимо да одржимо успомену и поносни смо на то што су они дали своје животе за Републику и остаје нам да чувамо успомену и стварамо нама бољу будућност - каже Рулић.

Парастос је служен за 157 погинулих бораца Војске Републике Српске. Још се трага за посмртним остацима пет жртава.

- У овом су учествовале и регуларне Хрватске снаге, које су прешле границу, међутим то сада не значи ништа. Осјећамо и тугу и бол и жалост, али се надамо да ће једном истина изаћи на видјело - рекао је Милан Максимовић, предсједник МО БОРС Крепшић.

Цвјетко Симић, предсједник БОРС-а Брчко дистрикта, наводи да се навршило 27 година од нелегалног напада Хрватске војске и опсаде Крепшића, Вучиловца и ових мјеста. Како каже, и послије 27 година нема процесуираних и одговорних за ове злочине.

Као и на осталим српским стратиштима, и на овом посавском, одговорних и процеусираних за злочине над Србима и даље нема.