latinica  ћирилица
12/12/2019 |  19:45 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Признања младим бањалучким иноваторима

Ученицима Гимназије и Медицинске школе у Бањалуци, који су у октобру учествовали на Међународном фестивалу иновација, знања и стваралаштва "Тесла фест 2019" у Новом Саду, уручена су признања. Свечаности у Гимназији присуствовао је и предсједник парламента Српске Недељко Чубриловић, који је био покровитељ њиховог учешћа на фестивалу.

Милица и Петар са другарима из школских клупа на такмичењима и фестивалима освајају медаље. Ни овај пут нису изостале, и то двије златне и двије сребрне. Идеја им није недостајало.

- Апликација ради на принципу да када корисник унесе своје парамтере из анализе крви и урина, апликација нам пружи диференцјалну дијагнозу, додатну дијагностику као и савјете љекара - појашњава Милица Кецман, ученица Медицинске школе.

Петар Кецман, ученик бањалучке Гимназије каже да је апликација осмишљена као помагало на часовима хемије која помаже у рачунању, објашњавању лекција, те је тако помагало професорима да се умањи вријеме које проводе за таблом објашњавајући лекције.

Признања и подршка коју добијају подстицај су за даљи рад.

- Наши ученици гдје год да оду постижу резултате, тако да смо захвални господину Чубриловићу, то је подстрек за даљи рад - навела је Вита Малешевић, директорка бањалучке Гимназије.

Награђени ученици узор су новим генерацијама и допринијеће друштвеном развоју.

- На Тесла фесту су показали да бањалучка Гимназија и Медицинска школа имају традицију, рејтинг, квалитет и да им убудуће неће требати подршка , да ће бити препознати од друштва - истакао јењ Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Чубриловић је истакао да Српска настоји и да веома одговоран и тежак професорски рад буде што боље вреднован.