latinica  ћирилица
12/12/2019 |  19:51 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Михаиловић и Гузељ добитници "Велике награде Иво Андрић"

Великан српске књижевности Драгослав Михаиловић и руска књижевница Гузељ Јахина овогодишњи су добитници "Велике награде Иво Андрић", коју додјељује Андрићев институт у Андрићграду, саопштено је на конференцији за новинаре у Београду. Михаиловић је награђен за цјелокупни прозни и драмски опус, а Јахина за роман "Дјеца Волге".

"Велика награда Иво Андрић", коју пети пут додјељује Андрићев институт, повезује српску књижевност са великом свјетском сценом, као најбољи израз идеје да се књижевност представи као интернационална категорија.

- Објављујемо да је Драгослав Михаиловић добио Велику Андрићеву награду за животно дјело, а с друге стране настављамо традицију награђивања странаца, у овом случају то је Јахина Гузељ, која је написала књигу "Дјеца Волге", и која је добила Велику Андрићеву награду за најбољи роман - каже Емир Кустурица, директор Андрићевог института.

Овом наградом Драгослав Михаиловић, други пут и за сва времена, улази под Андрићеву вјечну заштиту, наводи се у образложењу жирија, који је великог српског приповједача, романсијера и драмског писца наградио за цјелокупни прозни и драмски опус.

- Риједак је писац који се својим првим двјема књигама "Фреде, лаку ноћ" и "Кад су цветале тикве" – уврстио међу водеће српске писце и постао класик српске књижевности, да су га прихватили и подржали највећи српски писци и критичари и да је постао родоначелник цијеле једне прозне оријентације - рекао је Јован Делић, предсједник жирија.

Руска списатељица и редитељка татарског поријекла Гузељ Јахина објавила је два романа, по којима је постала свјетски позната, а награђени роман свједочи да је ријеч о даровитој и оригиналној књижевници, истиче жири.

- Гузељ Јахина је велика сензација на руској књижевној сцени – то није уопште мали комплимент, јер је савремена руска књижевност, не само класична, него и савремена - огромна - навео је Желидраг Никчевић, члан жирија.

"Велика награда Иво Андрић" добитницима ће бити уручена на Савиндан 27. јануара.