latinica  ћирилица
12/12/2019 |  21:16 ⇒ 21:22 | Аутор: СРНА

Амел Тука и Лариса Церић најбољи спортисти БиХ у 2019. години

Атлетичар Амел Тука и џудисткиња Лариса Церић најбољи су спортисти БиХ за 2019. годину, одлучио је жири манифестације Избор најбољег спортисте БиХ, коју традиционално организују Независне новине и БХРТ.
Амел Тука и Лариса Церић најблиставији у 2019 (Фото:nezavisne.com) -
Амел Тука и Лариса Церић најблиставији у 2019 (Фото:nezavisne.com)

Амел Тука, који је први пут награду за најбољег спортисту БиХ добио 2015. године, ове године је освојио сребрну медаљу на Свјетском првенству у Дохи.

Најзначајнији успјех чланице Џудо клуба "Нипон" из Сарајева Ларисе Церић у овој години је освајање сребрне медаље на Европским играма у Минску које су биле уједно и Европско првенство.

Међу тројицом најбољих спортиста, према одлуци жирија којим је предсједавао кошаркаш Самир Авдић, били су и рукометаш "Фленсбурга" и националног тима БиХ Бењамин Бурић и репрезентативац БиХ у одбојци, члан брчанске "Младости" Тихомир Гајић.

У најужој конкуренцији биле су и кошаркашица Марица Гајић и бициклисткиња Лејла Тановић.

На вечерашњој церемонији традиционално су додијељене награде у укупно 12 категорија, а епитет најбоље екипе понијела је рукометна репрезентација БиХ, док је награда за најбољег тренера отишла у руке Билала Шумана, селектора рукометаша БиХ.

За најперспективнију спортисткињу и спортисту проглашени су млада кошаркашица БиХ Драгана Зубац и каратиста Хамза Туруља, док је награда за развој спорта припала предсједнику Рукометног савеза БиХ Маринку Умичевићу.

Стручни жири је награду за фер-плеј и спортски узор додијелио спортском директору Женског рукометног клуба "Борац" Дарку Савићу.

Награде за животно дјело додијељене су Душку Бајевићу, Енверу Марићу и Фрањи Владићу који су, према мишљењу жирија, оставили неизбрисив траг у "Вележу" и који се данас сматрају најбољим фудбалерима свих времена.

Најбоља екипа у спорту за инвалиде је репрезентација БиХ у сједећој одбојци, док је за најбољег спортисту у спорту за инвалиде изабран бањалучки парастонотенисер Харис Еминовић.

Срца читалаца Независних новина и посјетилаца портала www.независне.com ове године освојила је џудисткиња Азра Дедић - прва особа са Дауновим синдромом у БиХ која је носилац црног појаса, а која је ове године постала првак Европе.