latinica  ћирилица
13/12/2019 |  08:53 | Аутор: СРНА

Пољска изостављена из климатског споразума

Европска унија изоставила је Пољску из споразума о климатској неутралности за 2050. годину послије вишечасовне дискусије на самиту у Бриселу, током које су три сиромашније чланице тражиле више новца за економску транзицију и подршку нуклеарној енергији.

Чешка и Мађарска на крају су одустале од противљења споразуму након што су добиле гаранције да ће нуклеарна енергија бити прихваћена као начин да државе ЕУ умање емисије штетних гасова.

Пољска није одустала од свог става.

Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен предложила је инвестициони план вриједан 100 милијарди евра да би се до средине вијека постигле нулте емисије гасова који изазивају ефекат стаклене баште.

Она је рекла да је споразум који је ноћас склопило 27 лидера Уније довољан да Комисија почне да саставља конкретне законске приједлоге за европски блок за сљедећу годину на основу циљева одређених за 2050. годину.

Пољски премијер Матеуш Моравјецки, чија се земља снажно ослања на угаљ у покривању 80 одсто својих енергетских потреба, рекао је да су преговори били "веома тешки".

- Пољска ће остварити климатску неутралност сопственим темпом - рекао је Моравјецки послије маратонских разговора.

Њемачки канцелар Ангела Меркел изјавила је да је задовољна исходом и да "нема подјеле Европе на одвојене дијелове, него је једној чланици потребно више времена за имплементацију".