latinica  ћирилица
13/12/2019 |  09:43 ⇒ 10:43 | Аутор: СРНА

У земљишту пиралена 33.000 пута више, нема га у води и храни

Вриједност пиралена у земљишту на појединим мјестима у кругу Инцела износи и до 6.722,49 милиграма по килограму, што је чак 33.000 пута више од дозвољене, док у подземним водама и храни није утврђено присуство овог канцерогеног уља, речено је у Одјељењу за инспекцијске послове града Бањалука.
Инцел земљиште - Фото: РТРС
Инцел земљиштеФото: РТРС

Независне новине наводе да су ово резултати најновије анализе коју је у октобру и новембру радила Еколошка инспекција града Бањалука и подсјећају да је дозвољена вриједност пиралена за ово подручје 0,2 милиграма по килограму.

У градском Одјељењу за инспекцијске послове речено је да ће се понављати узорковање ради предострожности и да је за 18. децембар планиран састанак са тимом експерата.

- Сада смо све податке обрадили и чекамо да то изнесемо пред тимом - истакао начелник Одјељења за инспекције послове града Бањалука Јанко Кецман.

Кецман је подсјетио да је град Бањалука до сада урадио три мониторинга, те је први пут изузето осам, други 44, а трећи, најновији, 101 узорак.

Еколошка инспекција је током октобра и новембра путем овлаштене куће извршила узимање 101 новог узорка земљишта ради хемијске анализе на пирален, као и пет узорака подземних вода из пијезометара, три узорка рибе, два пилећег меса, један узорак поврћа, те један узорак поврћа који је анализиран на тешке метале.

- Гранична вриједност пиралена за простор Републике Српске је 0,2 милиграма по килограму, док је европска још мања и износи 0,02 милиграма по килограму - рекао је Кецман.