latinica  ћирилица
13/12/2019 |  10:29 | Аутор: СРНА

До краја године подношење захтјева за пореску картицу

Порески обвезници у Републици Српској, код којих ће наредне године бити промијењен обима права на умањење основице пореза на доходак, могу до 31. децембра поднијети захтјев за издавање пореске картице.
Пореска управа - Фото: РТРС
Пореска управаФото: РТРС

Захтјев могу поднијети и порески обвезници код којих је промијењена висина камате на стамбени кредит или број издржаваних чланова, као и у висини премије животног осигурања или у висини уплаћеног доприноса за добровољно пензијско осигурање, саопштено је из Пореске управе Републике Српске.

Захтјев се, у зависности од основа за остваривање права на умањење пореске основице, попуњава на основу отплатног плана стамбеног кредита за идућу годину за куповину или изградњу једне и једине некретнине.

Захтјев се попуњава и на основу документације о издржаваним члановима, полисе о животном осигурању од друштва за осигурање које посједује дозволу Агенције за осигурање Републике Српске, те документа из којег је видљив износ премије животног осигурања који ће се плаћати у наредној години и уговора или другог документа из којег проистиче обавеза плаћања доприноса за добровољно пензијско осигурање.

Да би порески обвезници остварили право на умањење пореске основице на мјесечном нивоу, потребно је да картицу коју је издала Пореска управа, предају исплатиоцу опорезивог дохотка.

Пореским обвезницима који након 31. децембра поднесу захтјев пореска картица биће издата за период који почиње првог дана наредног мјесеца у односу на мјесец подношења захтјева.

Порески обвезници који су у току ове године остварили право на умањење основице по основу пореске картице поврат пореза само по основу издржаваних чланова уже породице, а код којих нема промјена у обиму права на умањење пореске основице, не морају подносити захтјев за издавање пореске картице за 2020. годину.